Els partits es preparen per negociar la investidura amb un Ple més fragmentat

Entrada a lAjuntament de Castellbisbal

Les eleccions municipals de diumenge van dibuixar com serà el Ple municipal els propers quatre anys i ara els partits es preparen per negociar la formació d’un govern a partir d’aquesta nou repartiment de seients.

Publicitat

El resultat de diumenge és un Ple més fragmentat, doncs als cinc partits amb representació s’hi ha sumat la CUP. També ha canviat el repartiment de forces: mentre Alternativa i PSC han mantingut els regidors que tenien fins ara, ERC i Junts per Catalunya n’han perdut un cada una, que han anat a parar a Ciutadans, que passa d’un regidor a tenir-ne dos i a la CUP, que n’ha obtingut un.

La conseqüència és que, exceptuant un pacte entre Alternativa i el PSC, qualsevol acord que vulgui tenir assegurada la majoria absoluta haurà d’incloure com a mínim tres formacions polítiques.

Publicitat

Les assamblees i direccions dels diferents partits ja han començat a planificar les negociacions que es desenvoluparan fins al proper 15 de juny, quan està previst que se celebri el Ple d’investidura per escollir alcalde o alcaldessa.

La formació més votada, Alternativa per Castellbisbal, només ha avançat la seva intenció de reunir-se amb totes les formacions amb presència al Ple municipal i valorar els possibles pactes que es plantegin en l’assamblea del partit.

Des del PSC apunten que els resultats han estat igualats entre Alternativa i PSC -163 vots de diferència-, i “tot està molt obert”. En aquest sentit, apunten que parlaran “amb tothom” i la decisió que prendran serà “sempre pensant en el que beneficïi més al poble”.

“No tenim cap problema amb parlar amb tothom”, apunten des de Cs, però recorden que només pactaran amb aquells disposats a “tornar l’Ajuntament a la neutralitat institucional retirant pancartes i posant totes les banderes institucionals”. “A partir d’aquí volem treballar per qualsevol iniciativa en benefici de tots els ciutadans de Castellbisbal”, afegeixen.

Esquerra recorda que “el resultat s’ha de llegir en clau estrictament municipal”, el mateix enfocament amb el que valoraran els possibles pactes. Així, apunten que tindran en compte “els programes, prioritzant poder pactar punts del nostre programa que beneficiaran a la gent del poble, i la regeneració democràtica”.

Des de Junts per Catalunya es mostren oberts a arribar a acords partits “que obertament estiguin a favor de la LLibertat i el Dret a l’Autodeterminació” i es marquen com a línea vermella no pactar “amb cap partit que directa o indirectament hagi participat en el 155”.