Els Grallers de Castellbisbal presenten el llibre ‘Músiques de Castellbisbal’

Els Grallers de Castellbisbal presenten aquest Sant Jordi el primer llibre de partitures i coreografies de les músiques de Castellbisbal amb motiu dels 30 anys del col·lectiu de músics.

Publicitat

El llibre, que es presentarà avui dijous a les 19.30 al Pati de l’Esbarjo de Castellbisbal (o al foier d’Els Costals, en cas de pluja), ha estat editat per l’Ajuntament de Castellbisbal i recull totes les partitures de les músiques de Castellbisbal especialment revisades i actualitzades, la coreografia, en format infogràfic, de cadascun dels actuals balls, així com una breu explicació de cada peça amb detalls i anècdotes interessants. Després de la presentació es podrà comprar al Museu de la Pagesia, durant el seu horari d’obertura, al preu de 6€.

La primera colla Grallers de Castellbisbal va néixer la primavera de 1990. Després d’un recorregut com a colla estable durant diversos anys, a mitjans dels 90, van aparèixer altres grups derivats com Compàs Perdut i Els Rabassaires – Grallers de Castellbisbal. Aquestes dues formacions van portar a terme una important tasca de recuperació de balls antics i van impulsar també la creació de noves músiques per als Gegants, l’Empaitafoc i la Ballera de Capsigranys. Tot aquest treball musical d’Els Rabassaires, culmina el 2001, amb l’enregistrament del primer CD-ROM, amb contingut multimèdia, de les músiques de Castellbisbal. 

Publicitat

Tot i desaparèixer com a grup estable, Grallers de Castellbisbal s’ha mantingut fins el dia d’avui com un col·lectiu local que agrupa tots els grallers i timbalers locals. Ells són els encarregats de despertar-nos cada 20 d’agost amb les Matinades de Festa Major i també d’interpretar les tonades de l’Empaitafoc i la Ballera dels Capsigranys. 

El 2017 el col·lectiu graller va fer un segon enregistrament de les músiques de Castellbisbal, actualitzant i ampliant el repertori, ja que en els 16 anys que havien passat des del primer enregistrament, el patrimoni musical del poble comptava amb més figures i més músiques. En aquest segon enregistrament, a més de grallers i timbalers, també hi va participar la Banda del Centenari, una entitat formada per alumnes i exalumnes de l’Escola Municipal de Música Miquel Blanch, que va interpretar “100 anys després”, la peça que es va estrenar el 2011 en commemoració del Centenari de l’arribada de l’aigua i la llum a Castellbisbal.

Així doncs l’any 2020 es varen complir 30 anys de la primera colla de grallers a Castellbisbal i, per aquest motiu, el col·lectiu va proposar-se recollir en una publicació a l’abast de tothom les músiques que formen part del patrimoni cultural del poble. El procés de treball ha durant uns set mesos, des de setembre 2020 a abril 2021, i en el procés hi han participat diverses persones del col·lectiu, de les entitats locals i també del món graller.