Els centres educatius es preparen per arrencar el curs enmig de la pandèmia de Covid-19

Publicitat

El curs escolar 2020-2021 arrencarà dilluns amb una situació similar a la que hi havia quan va acabar l’anterior, enmig de la pandèmia de Covid-19, que va obligar a realitzar els últims mesos de forma telemàtica.

Ara, però, el curs començarà de forma presencial i els centres s’han preparat per evitar contegis entre alumnes i mestres, incrementant les mesures d’higiene, definint nous protocols o fins i tot fent reformes per poder fer més grups d’alumnes.

Publicitat

Les direccions dels centres de Castellbisbal expliquen que han estat treballant les darreres setmanes enmig de moltes preguntes i incerteses però també “amb ganes, energies i les mateixes il·lusions de sempre per retrobar-nos amb els/les nostres alumnes”, com expliquen des de l’Escola Montserrat.

Des d’Els Arenys destaquen la incertesa d’un inici de curs pel que han preparat diversos plans d’organització que a data d’avui encara no saben si seràn definitius. Tot i això, la seva cap d’estudis, Raquel Ortega apunta que de moment “hem passat del discurs de la situació és insostenible a ens posem a treballar amb les exigències que la situació de pandèmia ens demana”, incloent mesures de seguretat i d’higiene, i protocols per evitar contagis i traçar-ne l’origen si és produeixen.

Publicitat

Aquests protocols han ocupat bona part de les intenses setmanes que els claustres dels centres han passat preparant el nou curs. Tots els centres han dissenyat nous protocols per què els alumnes accedeixin al centre de forma segura i es mantinguin grups el més “estancs” possible per delimitar el perill de contagi en el cas que es detecti un positiu.

En aquest sentit, des de l’Escola Montserrat expliquen que han habilitat quatre punts d’accés diferenciats per que els infants puguin entrar a l’escola i el pati, on els alumnes sortiran de forma esglaonada, també s’ha dividit en zones per evitar que els grups es barregin. Al mateix temps, aules i espais comuns tindran horaris definits i protocols d’us, així com un registre dels professors que entren en contacte amb cada grup i el temps que hi passen. Tot, intentant que el curs “s’allunyi el mínim possible del Projecte pedagògic del centre”, explica la seva directora, Vicky Lara, que recalca que “el més important és aconseguir una normalitat, dins de les mesures marcades, a les escoles. Poder relacionar-nos amb mascareta, però mirant-nos als ulls”.

Mesures similars s’han adoptat a l’Institut-Escola Les Vinyes, on s’han hagut de redistribuir els espais per poder oferir espais únics de grups estables sense interacció de cap altre grup en aquell espai ni material, segons han explicat des de la direcció del centre. “Algunes de les mesures que hem hagut de prendre han afectat al nostre Projecte Educatiu de centre com son les entrades de les famílies constants a les nostres aules, la barreja de grups per a fer tallers, la interacció en els projectes transversals o treball cooperatiu. Tot i aquests handicaps hem intentat mantenir al màxim l’essència del nostre centre i reinventar-nos”, explica el seu director, Quim Preixens.

L’altre centre on també s’imparteix secundària, l’Institut Castellbisbal, ha hagut d’arribar a l’extrem de realitzar obres per poder disposar d’espais suficients per mantenir els grups separats. S’han dividit els grups per baixar-ne les ràtios a una mitjana de 24 alumnes per aula, passant de quatre a cinc línies per curs a la ESO i una tutoria més a Batxillerat. Per encabir tots aquests grups s’han hagut d’esprèmer al màxim els espais, dividint en dos l’aula de Dibuix i tirant a terra un envà per unir dues aules petites, obres en les que ha col·laborat l’Ajuntament.

“Crec que estem tant preparats com podem estar, sempre amb la incertesa de què passarà i si tots i totes complirem amb la nostra part de responsabilitat individual”, explica el director del centre, Jordi Castellví. Tots els centres han dedicat aquestes últimes setmanes també a comunicar a les famílies totes aquestes mesures, que han de permetre arrencar les classes dilluns vinent sense que això provoqui un augment dels contagis.