El primer Ple municipal telemàtic aprova un pla de contingència per fer front a la crisi del coronavirus

L’Ajuntament de Castellbisbal va celebrar ahir el primer Ple municipal telemàtic de la història del municipi per aprovar per unanimitat un pla de contingència per fer front a la crisi del coronavirus dotat amb 600.000 euros. El ple es va celebrar a través de l’eina de videoconferències Zoom i va ser retransmès en directe pel canal de Youtube de l’Ajuntament, on ha quedat publicat.

Publicitat

“L’excepcionalitat del Ple ve donada per l’excepcionalitat de la situació”, va arrencar el seu discurs l’alcalde, que abans de començar el Ple va expressar el condol del consistori per totes les víctimes mortals provocades pel Covid-19 i la solidaritat amb les que segueixen malaltes i les seves famílies.

Una per una, totes les regidores van intervenir per explicar les mesures que s’havien adoptat per gestionar la crisi, començant per les àreas més directament implicades en aquesta, com les àreas de Serveis a les persones, Sanitat, Salut Pública i Promoció Econòmica, Serveis Generals o Seguretat.

Publicitat

El ple va seguir amb la lectura d’una declaració institucional promoguda per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis que reiterava el condol del consistori per les víctimes del coronavirus, comprometía al consistori a adoptar diferents mesures per combatre la crisi sanitària, econòmica i social i anunciava la intenció de celebrar un acte en record a aquestes “quan les condicions sanitàries ho permetin”.

El gruix del debat, però, es va centrar en el paquet de mesures del pla de contingència, que l’alcalde va dividir en dos blocs; un de “prioritari” per donar suport a les famílies a través de l’àrea de Serveis a les Persones i que concentrarà la meitat dels 600.000 euros que s’hi han destinat així com 100.000 euros destinata a garantir la seguretat dels treballadors i usuaris dels equipaments municipals. “No tornarem a obrir cap servei o equipament si no podem garantir mesures de seguretat adequades per als treballadors municipals i els usuaris que facin ús d’aquests serveis”, va explicar l’alcalde, que també va avançar que es repartirà a tota la població un lot de productes sanitaris amb instruccions bàsiques de protecció davant el coronavirus.

El segon bloc, de 200.000 euros, anirà destinat a garantir la supervivència del comerç i la indústria del municipi. En aquest sentit, s’estan estudiant facilitats per al pagament del IBI i el IAE que paguen les empreses, que representen el 60% dels ingressos municipals, com va recordar l’alcalde. De cara al comerç, s’està treballant en donar facilitats als propietaris dels locals comercials per que pactin rebaixes o moratòries en els preus dels lloguers. Tot i això, l’alcalde va reconèixer que en aquesta àrea caldrà la col·laboració dels propietaris -“apel·lem a la corresponsabilitat dels propietaris”-, pel que també s’han contemplat subvencions per aquells casos en que no hi hagi acord els comerciants puguin fer front a les seves despeses fixes. “Són ajuts que segurament no arribaran a cobrir totes les necessitats, tots els danys que aquesta crisi hagi produit en el sector. però esperem que el comerç, la restauració, els serveis i la indústria sàpiguen aprofitar aquests avantatges i facilitats que ofereixen les diferents administracions”, va afegir recordant que algunes de les mesures depenen de canvis normatus.

El pla de contingència, que havia estat acordat previament amb la resta de partits i inclou esmenes de partits com el PSC demanant que es mantinguin aquestes mesures com a mínim 6 mesos després de l’aixecament de l’Estat d’Alarma, va ser aprovat amb el vot favorable de tots els regidors malgrat que l’oposició va posar sobre la taula nombroses qüestions.

La CUP va insisitir en que aquest pla serà la primera d’una serie d’accions que caldrà fer per protegir la ciutadania de la crisi i es va sumar a la crida a la solidaritat entre veïns, propietaris i llogaters per evitar que ningú quedi exclós. Ciutadans també va recalcar que “l’important és que ningú quedi enrere” davant una situació nova, inesperada i a nivell mundial. Un dels partits més crítics va ser Esquerra, que malgrat mostrar-se d’acord amb les mesures proposades per l’equip de govern, va explicar que havia passat una llista de 62 mesures i va demanar diverses aclaracions sobre les proposades i adoptades, com per exemple, la data de recuperació de la Zona Taronja o les beques menjador. Playà va donar la benvinguda a les propostes d’ERC, però va apuntar que havien arribat pocs dies abans de la celebració del ple i no havia hagut temps per debatre-les.

Des del PSC, Dolors Conde va apuntar que “no ens podem permetre que cap empresa tanqui ni quedar-nos sense comerç local”, afegint que “en línies generals estem molt d’acord amb el document”, en el que han treballat estretament amb l’equip de govern, al que va reiterar la seva “mà estesa” per seguir treballant per la protecció de la ciutadanía.

Playà va tancar el debat del pla recalcant l’incertesa a la que s’esta fent front, davant la impossibilitat de saber l’impacte que aquesta crisi tindrà els propers mesos i anys en la indústria, la principal font d’ingressos de les arques municipals, i posant com a exemple que en els dos mesos que portem d’estat d’alarma, el consistori ha gastat 3,5 milions d’euros i no ha ingressat res, una situació que “seria insostenible per a la majoria d’empreses”.

En el ple, a part dels 17 regidors i regidores, la secretària i la interventora del consistori, també hi va assistir el cap de sistemes d’informació de l’Ajuntament, Xavier Sordé, per garantir el correcte funcionament de la plataforma que va permetre la connexió dels assistents durant les més de quatre hores que va durar el Ple.