El poder polític versus el poder judicial

esquerraÉs del tot preocupant que en els darrers tres anys el sistema jurídic de l’Estat espanyol hagi caigut tretze llocs en el rànquing mundial elaborat pel World Economic Forum. Aquesta entitat independent, en el seu informe del 2012 ja afirmava que el sistema judicial espanyol ocupava el 71è lloc del món. Aleshores Espanya empatava a punts amb l’Iran i amb mitja dotzena de països subsaharians que, per cert, cap d’ells no destaca per la seva qualitat democràtica. Ara, a les acaballes del 2015, el sistema judicial espanyol s’enfonsa fins al 84è lloc i, a raó dels darrers esdeveniments, és fàcil pensar que continuarà la seva caiguda lliure.

Publicitat

La independència del poder judicial depèn de la separació de poders de l’Estat (l’executiu, el legislatiu i el judicial ) i no del fet que alguns es manifestin pacíficament davant la seu del TSJC. Aquesta separació de poders, que ens van ensenyar a l’institut a les classes de teoria política tot recordant-nos Montesquieu, es va concebre per evitar les ingerències entre els poders de l’estat i no pas per evitar manifestacions davant del que ja és un total abús de poder i una absoluta instrumentalització de la justícia.

És l’Estat espanyol qui falta constantment a la independència del poder judicial, destituint fiscals superiors de Justícia de Catalunya, apartant de la carrera judicial jutges idealistes o quan representants polítics anuncien públicament les properes accions de la justícia.

Publicitat

El poder polític instrumentalitza sense vergonya la justícia en benefici propi. La independència judicial s’exerceix diàriament aplicant la pròpia voluntat i desobeint qualsevol ingerència, abús de poder o pretensió autoritària.

Nosaltres ja estem exercint la nostra independència com a poble, en el moment que, desacomplexadament, ens manifestem d’una manera pacífica davant del TSJC però… Serà capaç aquest estat -en decadència democràtica constant- de permetre la normal independència  del seu sistema judicial, si és que l’han tinguda mai?

 

Toni Pons

Portaveu d’ERC Castellbisbal

Author: Vicenç Moliné