El Ple municipal aprova una moció demanant que el Tribut Metropolità passi a calcular-se a partir de la renda i desaparegui a mig termini

Publicitat

El Ple municipal celebrat a finals de novembre va aprovar una moció de Ciudadanos que demana a l’Àrea Metropolitana de Barcelona reformular el Tribut Metropolità per que es calculi a partir de la renda i no del valor cadastral dels inmobles.

“Estem per un tribut just i equitatiu, no per un tribut basat en l’IBI, que ens ha perjudicat molt a Castellbisbal”, va explicar el portaveu del grup, José Antonio Douton defensant la moció. La proposta de Ciudadanos, presentada d’urgència i molt crítica amb la gestió de l’AMB d’aquest impost, va arribar el mateix dia que es va fer públic l’error de l’AMB en el càlcul dels augments del tribut per enguany, amb pujades superiors a les pactades pel Consell Metropolità i que han motivat la queixa de l’ajuntament i la petició de retorn dels imports cobrats i el recàlcul dels rebuts.

Publicitat

La moció, presentada abans que l’AMB reconegués aquest error però coincidint en el temps amb el moment de cobrament dels rebuts del Tribut Metropolità, fa referència als criteris de càlcul establerts per l’AMB. “Com va quedar demostrat amb el cas de Sant Cugat, l’AMB va cometre errors en el càlcul de l’impost que es basa injustament en el valor cadastral”, apunten des de Ciudadanos, que com exposa la moció, proposen que l’impost es calculi a partir de la renda per fer-lo més equiatiu.

El text també demana eximir del pagament del tribut a treballadors en ERTE i empreses i autònoms afectats per la Covid-19 davant la greu situació econòmica provocada per la pandèmia.

Finalment, la moció demana un pla d’inversions real per garantir un nivell de serveis equivalents i se solucionin els desequilibris d’infraestructures existents i s’elabori un pla de finançament del transport públic que permeti, en un futur, suprimir el Tribut Metropolità.

La resta de formacions polítiques es van mostrar d’acord amb el fons de la moció però crítiques amb les formes, considerant-la oportunista i que trepitja les negociacions engegades per l’alcalde per corregir els errors de l’AMB amb el cobrament de l’impost, tant enguany com de cara a les quantitats que es cobraran a Castellbisbal els propers anys. En aquest sentit, des d’Alternativa van explicar que hi votaven a favor per no donar la imatge que Ciudadanos és l’únic partit que defensa els interessos dels castellbisbalencs però recalcant que el gruix del que demana la moció ja s’està negociant amb l’AMB i en part s’ha aconseguit.

Finalment, la moció va ser aprovada amb els vots de Ciudadanos i Alternativa per Castellbisbal, les abstencions del PSC i ERC i Junts per Catalunya i el vot en contra de la CUP.

El debat d’aquesta moció es pot veure en la gravació del Ple municipal publicada al canal de Youtube de l’Ajuntament.