El Ple aprova una subvenció anual per als partits polítics

El Ple municipal extraordinari del passat 22 de Juliol va aprovar una assignació econòmica anual per als partits polítics amb representació al consistori. L’import variarà en funció del nombre regidors, doncs estarà calculat a partir d’una base fixa de 1.500 euros anuals més 900 euros per cada regidor que aquest partit tingui en el Ple municipal.

Publicitat

Amb aquesta formula, les dotacions econòmiques que rebran els partits aniran dels 6.900 euros anuals d’Alternativa, seguits dels 6.000 del PSC, els 3.300 d’ERC i Ciutadans fins als 2.400 euros anuals que rebran la CUP i Junts per Catalunya.

Des del consistori apunten que aquestes assignacions responen a una petició de la majoria de partits del ple, PSC, ERC, JxC i C’s. De fet, els tres primers van presentar propostes per assignar una partida fixa per cada partit més una quantitat variable per cada regidor, tal i com contempla la llei que regula aquesta mena de subvencions.

Publicitat

Mentre la proposta aprovada, que premia els grups amb més representació, es similar a la que van presentar PSC i JxC, segons han explicat des de l’equip de govern, la proposta d’ERC anava en línea amb les assignacions econòmiques que es van aprovar l’any 2007 a l’inici del tripartit amb el PSC, Esquerra i Transparència per Castellbisbal. En aquell moment, el primer cop que es van assignar subvencions als partits polítics, la base fixa era molt més elevada, de 6.000 euros per partit, igualant les quantitats que rebien els partits independentment de la representació. Alternativa i Convergència, a l’arribar al govern l’any 2011, van suprimir aquestes assignacions econòmiques.

Des del PSC apunten que aquestes assignacions son “un element molt important per a que els partits puguem funcionar; informar als ciutadans sobre la nostra activitat, actes, i altres accions que ara estem pagant de la nostra butxaca”. Alhora, defensen que hi hagi una diferència entre la quantitat que reben els partits amb més representació de la que reben els que en tenen menys, en referència a la proposta d’Esquerra, que consideren que quan es va aprovar va ser de forma “excepcional” i fruit de les negociacions per formar govern en aquell moment.

Tant des del consistori com des de l’oposició apunten que les quantitats van en la línea de les que reben els grups polítics a altres pobles de tamany similar. En el dictamen d’aprovació s’especifica que els partits hauran de gastar la subvenció en la seva activitat política i presentar una comptabilitat anual de les despeses que s’han pagat amb aquests diners així com les factures corresponents.

Tots els partits van votar a favor de les assignacions excepte ERC, que es va abstenir, i la CUP, que s’hi va mostrar contrària al·legant que “els partits polítics no s’hi han de finançar amb part del pressupost de la Vila” assegurant que hi ha formes alternatives de finançar-se. En aquest sentit, la regidora cupaire també va criticar que s’aprovés en el mateix ple els sous de l’equip de govern i aquestes assignacions econòmiques, apuntant que ambdós elements formen part de la mateixa negociació. “Demostren el joc que és la política, jo t’aprovo el teu sou si tu m’aproves diners pel meu partit”, resumeixen.

 

 

Author: Vicenç Moliné