“El nostre compromís per tot aquest mandat és no apujar els impostos que afecten a les famílies”

Publicitat

Amb motiu de la formació del nou equip de govern, hem entrevistat a l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, per conèixer com es va gestar aquest acord i què podem esperar els veïns i veïnes d’aquest mandat acabat d’estrenar.

A causa de l’extensió de l’entrevista, l’hem publicat en dues parts. La primera, que va publicar-se dimarts i podeu llegir en aquest enllaç, va repassar el resultat de les eleccions municipals del mes de Maig i les negociacions posteriors, així com algunes pistes de quins seran els acords en l’àmbit polític d’aquest mandat. Aquesta segona part inclou un tast dels grans projectes que s’impulsaran aquest mandat.

Publicitat

Quins canvis notaran els veïns en aquest mandat que ara comença?

Espero que vegin coses importants, ja que aquests quatre anys ens els hem passat preparant projectes que seran el futur de Castellbisbal. Alguns ja es van avançar, com l’entrada en la Zona 1 de l’AMB pel que fa a transport. Ara fa falta implementar tot el que acompanya aquest canvi. Les freqüències més importants del bus, de 7 a 9 del matí i les 5 i les 9 del vespre, que és quan hi ha més moviment, s’han de millorar. I per això cal posar un altre bus i un altre conductor. L’AMB, per la seva banda, ja està treballant en el gran pàrquing dissuasiu que hi vol construir amb una nova zona d’aparcament per a centenars de vehicles.

L’equipament per a entitats del carrer Sant Marc també es posarà en marxa i l’equipament per als joves ha de ser relativament fàcil, perquè tenim la intenció de llogar un espai ja existent en lloc de construir-ne un de nou.

A l’Illa Esportiva volem veure com estan actualment instal·lacions que porten molts anys i, aprofitant aquell espai, el reorganitzem i generem un nou equipament. Però això vol dir moure peces; la pista de bàsquet descoberta, el vial que hi ha per sobre, els vestuaris i el bar, etc. Si ens posem d’acord amb dibuixar-ho, ja serà molt.

I els veïns també han de començar a veure millores en el manteniment dels parcs i jardins, que som conscients que cal fer un pla de xoc important. Hem tingut moltes queixes i és cert, cal fer millores.

Durant la campanya, Alternativa va posar en valor projectes encetats o impulsats al darrer mandat, com l’equipament per a la Gent Gran, la urbanització del carrer de la Lluna, l’ampliació del CAP o els col·lectors de Can Santeugini i Costablanca. Veurem algun d’aquests projectes acabats abans de 2023?

A mi m’agradaria veure la residència per a la Gent Gran feta i acabada, però és difícil. Estaré content si s’està construint. En canvi, els col·lectors de Can Santeugini i Costablanca, si no hi ha incidències, estaran acabats abans de finalitzar aquest mandat.

M’agradaria que la urbanització del carrer de la Lluna també fos un projecte acabat. Hem avançat molt aquests anys i ja tenim croquis i un projecte i s’hauria de començar i acabar aquest mandat. I el CAP també hauria d’estar acabat, tot i que aquest tema ja no depèn tant de nosaltres, la nostra feina és vetllar perque la Generalitat compleixi i ens han assegurat que els treballs duraran com a molt dos anys.

Fa quatre anys vas explicar que assumies la regidoria de Salut per la importància que donaves a la reobertura les 24h del CAP i vas assumir directament les negociacions amb la Generalitat. Que aquest mandat no gestionis aquesta regidoria li resta prioritat?

No li resta prioritat. Li hem donat la regidoria de Sanitat a la Gemma per què és una professional del món sanitari amb molts anys d’experiència i s’hi dedicarà molt. El que sí que és veritat és que fa quatre anys la situació era molt diferent de la d’ara. El conflicte social estava al carrer, la gent encara estava molt cremada per les retallades, que aquí s’havien centrat en el tema del CAP. Nosaltres vam defensar que hi havia altres maneres per reobrir el CAP les 24h i quan vam arribar a l’Ajuntament portar-les a terme va ser una prioritat, juntament amb altres accions com impulsar l’ampliació, aconseguir una base per a l’ambulància, fer de Castellbisbal un municipi cardioprotegit, etc.

Ara, cap partit polític ha fet bandera de la reobertura de les 24h del CAP. L’únic, el PSC, ho va esmentar al debat. Jo crec que hi ha hagut un procés de normalització de la situació. S’ha vist que cap ciutadà ha quedat desatès a Castellbisbal a causa de les retallades però això no vol dir que no hi siguin. Nosaltres vam anar a per les 24h i vam aconseguir una ampliació d’horari que cap municipi en una situació com la de Castellbisbal ha aconseguit. No renunciem a les 24h, però som conscients que això només serà possible si hi ha un canvi de govern o de política sanitària a la Generalitat.

Ara crec que ens hem de centrar a mantenir el que hem aconseguit i en l’ampliació del CAP, que vol dir més serveis. I que la gent cada vegada hagi de sortir menys del poble per fer-se proves i veure especialistes.

Molts comerciants fa mesos que denuncien l’impacte negatiu que han tingut les restriccions de trànsit de l’Illa de Vianants en els seus negocis. Diversos establiments han tancat i no n’obren de nous. Creus que és a conseqüència de la pacificació del trànsit?

No és cert que no n’obrin de nous. Ha obert una botiga de còmics a la Plaça i diversos comerços s’han reciclat. Però no et negaré la realitat, hi ha hagut tancament de botigues i hi ha un descontentament entre els comerciants però continuo dient que la solució que vam prendre de pacificar el centre és encertada per a la majoria de la ciutadania. Que això comporta danys col·laterals ho sabíem i hem estat valents en assumir-ho, i el cert és que ens pensàvem que electoralment ens perjudicarien més.

Però igual que penso que és la decisió encertada, crec que hi ha coses a millorar. Vàrem instal·lar les càmeres però de moment no hem començat a sancionar. Primer perque no creiem que sigui la manera i segon, perquè s’ha produït un fet, inesperat, que és que sense mesures coercitives, s’ha reduït el trànsit per l’Illa de Vianants. També cal parlar el tema dels horaris de càrrega i descàrrega.

Però crec que el que està passant amb el comerç no està passant només a la zona de l’Illa de Vianants. L’altre dia, un botiguer “de fora” de l’illa de vianants m’explicava que del gener al març, li havien baixat les vendes un 40%. I això és que hi ha un problema generalitzat. Hi ha un tema de canvis d’hàbits de consum, que a Castellbisbal també estem molt acostumats a comprar fóra… I després hi ha el tema de l’Esclat. No és un problema, per a molts és un avantatge, però ha tingut un impacte en molts comerços del poble. I un últim problema que jo detecto lligat amb el comerç al centre del poble és el preu del lloguer dels locals. És un problema generalitzat, però aquí tenim l’agreujant que molts propietaris d’aquests locals no necessiten llogar-los per viure, pel que els preus de lloguer dels locals buits no baixen. I això fa que tothom que vulgui llogar per instal·lar un local, ha de fer un esforç econòmic importantíssim.

Aprofundireu en la pacificació com estava planificat?

De la fase que hem implementat se’n va començar a parlar l’any 1995. Amb això ja t’he respost.

Un cop eliminat el deute de l’ajuntament amb els bancs, quin és l’objectiu en l’àmbit financer per a aquest mandat? Preveus que l’Ajuntament es torni a endeutar per a grans projectes com es va fer per a construir Els Costals?

El nostre compromís per tot aquest mandat és no apujar els impostos que afecten les famílies del municipi , és a dir, IBI i plusvàlues, i això es traduirà en què tampoc es produirà un increment rellevant en el volum d’ingressos municipals. En canvi, les despeses corrents municipals si que es veuran incrementades per millora dels serveis municipals o els increments legals que s’hagin d’aplicar sobre la plantilla municipal.

Tot plegat comportarà que els superàvits que fins ara hem disposat per finançar totes les inversions municipals que s’han fet, sense necessitat de demanar cap nou préstec als bancs. cada any siguin inferiors. Tot i això, tenim previst que durant aquest mandat encara tanquem els exercicis amb superàvit, per tant generarem recursos per poder finançar moltes inversions sense endeutar-nos.

Ara bé, és cert que tenim un programa d’inversions molt ambiciós i costós. Pensem només amb el carrer La lluna, els col·lectors generals, o l’inici de les obres pel centre d’atenció a la gent gran. Aquests projectes poden precisar una inversió d’aproximadament 16 milions d’euros durant els propers 4-8 anys. Prioritàriament, tot el que puguem ho finançarem amb recursos propis (superàvits o bé subvencions d’altres administracions), però si no podem, està molt clar que no privarem a la nostra ciutadania d’uns serveis o infraestructures que tots considerem una prioritat i sobre les quals hi ha un consens pràcticament unànime entre tots els grups polítics. L’endeutament no ens ha de fer por quan es fa una correcta planificació d’aquesta mena d’inversions i no es posa en perill la resta del pressupost.

De l’anterior mandat, sempre n’ha destacat les millores assolides en matèria de mobilitat. Quin li agradaria que fos l’àmbit en el que poder destacar més millores d’aquí quatre anys?

Serveis a les Persones i Medi Ambient. M’agradaria acabar el mandat amb un cert lideratge en aquestes àrees. Hem de donar un pas més en matèria de recollida selectiva. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha la tendència a anar cap a la recollida porta per porta i aquesta és la direcció en la que hem d’anar on es pugui fer, per que no es pot fer a tot arreu. I això serà un canvi que es veurà aquest mandat, doncs el 2021 acaba el contracte del servei de recollida d’escombraries. És el contracte més important de l’Ajuntament i amb el nou contracte s’hauran d’aplicar canvis. I a nivell de Serveis a les Persones, el fet de fer una residència no és només construir-la perque la gent pugui estar allà, sinó tots els serveis que l’acompanyen. Un nou centre de dia, la possibilitat de fer habitatges tutelats i altres serveis que es puguin oferir. Tot això ho haurem de començar a consensuar amb la resta de partits a partir d’ara.

Author: Vicenç Moliné