El més important són les persones

Tal com ha dit el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluís Soler, la COVID-19 ens ha portat tres crisis alhora: una sanitària, amb una fortíssima pressió cap al sistema en general i als hospitals en concret; una crisi social, especialment amb les persones grans i col·lectius més vulnerables; i una crisi econòmica, amb centenars de milers d’empreses, autònoms i treballadors sense ingressos, i amb les mateixes, sinó més, despeses que fer front”.

Publicitat

També és cert que davant aquesta realitat tenim una ciutadania responsable i cívica, que ha seguit les recomanacions dels experts i que el seu comportament ha estat clau per contenir la propagació del virus. Unes empreses resilents que s’han adaptat per posar-se al servei de l’emergència i una societat solidària tant de les entitats com les xarxes ciutadanes que estan donant servei i suport a qui més ho necessita.

És el moment en que tots hem d’estar a l’alçada de les circumstàncies. La millor manera de fer política és estar al peu del canó i resoldre els problemes de la gent, però sempre tenint l’audàcia de treballar en projectes que generin esperança. No dedicar-se a buscar responsables i assenyalar culpables, ara el que toca es estar amb els que ens necessiten. Treballar pensant en el bé de la ciutadania , sense estar bloquejats per retrets, ni partidismes.

Publicitat

Cal  donar un missatge de tranquil·litat i confiança perquè les administracions prenguin totes les mesures necessàries .

  1. Mesures de contingència social que prioritzin, donin recursos i eines pels col·lectius més vulnerables que han patit la pandèmia, però prevegin també la derivada social i laboral del previsible increment d’atur i situacions de precarietat, en l’àmbit familiar, menors i de dependència, per tal d’anticipar-se a les necessitats de les persones qui més pateixen.
  2. Mesures sanitàries, mitjançant tests massius, el manteniment del confinament, amb la línia del que demanen els experts epidemiològics, i el reforç del sistema sanitari, tant pel que fa als professionals, qui han de disposar d’equips de protecció, recursos i reconeixement, com els pacients, incorporant les residències al sistema de salut, per tal de millorar la coordinació, l’atenció i la transparència en la gestió.
  3. Mesures d’activació econòmica en l’àmbit de la crisi actual a nivell local, la flexibilització de la regla de despesa, per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per poder-lo utilitzar per combatre la crisi amb polítiques expansionistes i anti-cícliques, la suspensió/ajornament del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la sortida de la crisi i la reactivació econòmica.

Les administracions locals són la primera administració en escoltar i resoldre els problemes de la gent. Junts x Catalunya Castellbisbal, com a membre de la Junta de Govern  i formant part de l’administració local que és l’ Ajuntament,  treballem pensant en la gent i per la gent, amb l’objectiu de ser eficaços amb  la gestió del dia i a dia, i audaços per generar projectes i oportunitats per un futur millor.

Els ajuntaments volem llibertat per decidir quines polítiques fer per afrontar la crisi i la post-crisi. I perquè això sigui possible és fa necessari reclamar al govern de l’estat els canvis necessaris per dotar als ens locals de les eines que permetin adaptar les ordenances fiscals a les necessitats sorgides de la crisi.

És imprescindible que els ajuntaments siguem la baula d’estímul de la nostra economia de proximitat.

Per finalitzar, Junts x Catalunya Castellbisbal expressa el condol més sentit per les defuncions provocades pel COVID-19 i tot el seu suport a les famílies.
També volem traslladar un missatge de record i d’ànims a totes les persones que estan patint el COVID-19 i desitjar-los una ràpida recuperació. Així mateix volem mostrar un agraïment immens a tothom que vetlla per nosaltres enmig de la pandèmia, que ens alimenten, que ens fan sentir segurs, que treballen en tots els serveis essencials de la ciutat i , molt especialment , als sanitaris.