El comerç del centre del poble, preocupat per l’impacte de la nova Illa de Vianants

Fa sis mesos que van entrar en vigor les restriccions en el trànsit a l’Illa de Vianants, on només poden circular els veïns que estiguin empadronats a algun dels seus carrers. Des del consistori consideren que és massa d’hora fer una valoració de l’impacte, ja que confien que els efectes es notin més a llarg termini. Els comerços consultats per 772.cat, però, en fan una valoració molt negativa, coincidint en la preocupació pel futur del centre del poble com a zona comercial.

Publicitat

Tots els comerciants coincideixen en apuntar que han patit una caiguda en les vendes, en alguns casos del 20% o fins i tot del 40%, degut a la caiguda en la gent que accedeix al centre del poble. “Tens la sensació que hi ha un efecte barrera”, apunta Gerard, d’El Rebost de la Natura. Coincideixen amb ell des de la ferreteria Sanahujes, on apunten que “la gent et diu que no entra al poble”. “A la tarda no hi ha ningú”, sentencien des de Juguettos.

Els clients de les urbanitzacions i els treballadors dels polígons industrials que s’acostaven a comprar al centre del poble han estat els que més han baixat, segons apunten els comerciants. La Zona Blava, que va estar en vigor fins al setembre, quan es va acabar el contracte i no es va renovar tal i com es va aprovar al Ple municipal, era una de les dianes habituals on el comerç dirigia les seves crítiques. El canvi per la Zona Taronja, gratuïta durant dues hores, encara no ha donat els seus fruits, segons els comerciants per una comunicació millorable per part de l’Ajuntament.

Publicitat

Des del consistori asseguren que “entenen la preocupació” del comerç i preparen una campanya “periòdica” de suport al comerç local, “en la que farem èmfasi en el serveis i productes que pot oferir i en la facilitat d’accés a qualsevol de les nostres botigues”.

Tot i mostrar-se majoritàriament escèptics -“Un cop s’ha fet el mal, costa molt que es recuperin les costums”, apunten des de la ferreteria Sanahujes-, consideren que cal una actuació decidida de l’Ajuntament. “Tenim un carrer bonic però falten moltes coses si volem competir amb l’Esclat o l’Splau. La gent ens ha de veure com un centre comercial”, apunten des d’El Rebost de la Natura.

Malgrat tot, la majoria dels comerços són pessimistes; Carns de Qualitat Castellbisbal explica que la fruiteria amb la que compartia local ha tancat aquest cap de setmana, i ell s’està plantejant buscar un nou local lluny de l’Illa de Vianants. “El valor del carrer Major i el carrer Pi i Margall com a carrer comercial ha baixat”, apunta. Des de la l’Administració de Loteria van un pas més enllà i lamenten que “en uns anys el poble es quedarà sense comerç”.

Des de l’Ajuntament insisteixen que el canvi serà positiu pel comerç; “Volem que la pacificació serveixi també per potenciar el comerç local”, apunta el regidor Enrico Martinelli, que defensa la pacificació del centre com un esforç per convertir aquests carrers i places en un “espai de trobada, de comunicació i de socialització” donant prioritat als vianants i a les bicicletes.