Diàleg, democràcia i reforma constitucional

Quan ningú té intenció sincera de dialogar i de comprendre a l’altre acabem creant situacions com l’actual, llevant-nos cada dia amb una noticia més preocupant que la del dia anterior. L’ordre constitucional trencat, els drets dels diputats de l’oposició trepitjats, alcaldes imputats, detencions i escorcolls a conselleries de la Generalitat… Tant el Govern de l’Estat com la Generalitat estan comportant-se de forma irresponsable, abocant a la societat catalana a una fractura social cada cop més profunda.  S’està començant a senyalar a aquells que pensen diferent. Durant aquesta última setmana els socialistes hem estat víctimes d’aquest assenyalament, seus amb pintades i alcaldes amenaçats i pressionats pel simple fet d’haver optat per complir la llei.

Publicitat

Els i les socialistes defensem el compliment de les lleis i defensem l’Estat de dret. Les lleis són les normes que regulen la nostra convivència i, ens permeten viure en societat amb la garantia de que els nostres drets seran respectats. Com a defensors de la democràcia, els i les socialistes hem de condemnar el trencament unilateral del marc legal que es va produir el passat dia 6 i 7 de setembre al Parlament de Catalunya, a instàncies de la majoria sobiranista, la qual va utilitzar la seva majoria parlamentaria, no social, per trepitjar els drets dels diputats, també electes, de l’oposició.

Els i les socialistes defensem el compliment de les lleis, però també creiem que aquestes lleis es poden i s’han de canviar per estar en consonància amb la realitat social que regulen. Si les lleis regulen la nostra convivència, aquestes han de respondre a la voluntat democràtica dels ciutadans. Però per canviar les lleis cal voluntat de diàleg. Diàleg entre tots, sense excloure al que pensa diferent. La política no és un camp de batalla per imposar les idees pròpies oprimint al que pensa diferent; la política és una eina per generar respostes i solucions als problemes de la ciutadania.

Publicitat

Així com condemnem la irresponsabilitat de la Generalitat, també denunciem la nostra disconformitat amb les mesures del Govern de l’Estat, que igualment s’està comportant de manera irresponsable. La criminalització massiva de càrrecs electes, i la utilització del codi penal no servirà per resoldre un problema polític. Les detencions no faran que milions de persones deixin de tenir la voluntat d’aconseguir la independència. Cal diàleg entre totes les parts, seny en les actuacions i declaracions,  i estar disposat a cedir per tal de que guanyem tots, i no uns sobre els altres. La desproporcionalitat i l’arbitrarietat en res ajuden a garantir la pau social.

Respecte de 1 d’Octubre els i les socialistes continuem denunciant que es tracta d’un “referèndum” sense garanties democràtiques. Si el govern efectivament té el cens electoral serà perquè haurà comés un delicte. És a dir, haurà robat les dades dels ciutadans per utilitzar-les al seu lliure arbitri. ¿Un cop obtingudes les dades qui determinarà els possibles usos que se li poden donar a les mateixes? ¿Hem de tenir confiança cega en un govern que no respecte les lleis i obté les dades dels ciutadans  de forma il·legal?  ¿Es pot declarar la independència amb qualsevol xifra de participació? ¿Es pot obligar a estar a les meses electorals a persones que creuen que el referèndum és il·legal? ¿Es legítim no respectar les lleis, i pretendre que altres tampoc ho facin? Amb molta freqüència a la historia, molts dels que han parlat en nom de la democràcia només han perseguit debilitar-la, en lloc d’enfortir-la. Els i les socialistes defensem una democràcia de drets, no aquella on es vulneren els mateixos; defensem un vot amb garanties, i no sense.

Front l’immobilisme del govern popular, i la destrucció que propugnen uns altres, els i les socialistes sempre defensarem l’existència d’un altre via. La via de la reforma constitucional. Una reforma constitucional per convertir Espanya en un estat federal, que ens permeti a Catalunya blindar les nostres competències, llengua i cultura; però també una reforma perquè tots els espanyols puguem blindar els drets socials: educació, sanitat, etc, i desenvolupar altres: vivenda, protecció dels consumidors, etc. Aquells que no volen dialogar han qualificat aquesta via com la via morta, però les seves polítiques ens han conduit fins a un conflicte que no sembla que tingui solució.

Enmig d’aquest confrontament, els i les socialistes oferim una solució il·lusionant: la reforma constitucional de l’Estat. Una reforma que emergeix com única solució per construir un país més just.

Publicat el 24 de setembre de 2017 a les 17h pel PSC Castellbisbal