Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Diumenge, enmig del rebombori electoral del nostre país, el món homenatja la violència que ha patit i pateix el col·lectiu femení en tots els àmbits de la societat, en totes les cultures i a tots els indrets del món.

Publicitat

El debat obert sobre mesures en contra de la violència masclista (que és la majoritària envers les dones) posa a sobre la taula una realitat tan esfereïdora com actual: En el que portem d’any han mort, a Catalunya, 14 dones en mans de les seves parelles segons dades publicades pel Departament d’Interior de la Generalitat, un fet que preocupa a gran part de la societat catalana i que ha fet néixer organitzacions per lluitar a favor de la detecció del maltractament.

Publicitat

Tot i així, la violència envers les dones no sempre és de gènere ni tan diferent a la que també pateixen els homes. El 25 de novembre de 1960 el govern del dictador dominicà Trujillo va matar a les germanes Mirabal, grans opositores al règim i defensores de la llibertat del seu país; les germanes, a qui tothom anomenava “Las Mariposas”, eren conegudes per la seva implicació en les guerrilles per enderrocar la dictadura i encapçalaven una organització femenina molt activa al país. La seva mort, un accident de cotxe provocat quan anaven a visitar els seus marits presos, va ser un dels detonants de la fi del règim de Trujillo i va simbolitzar la crueltat envers unes dones lluitadores.

D’aleshores ençà, el món recorda aquesta mort injusta i des del 1999 es proclama en el seu honor el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

El nostre poble també ho fa i és per això que des del dijous passat i fins el 10 de desembre l’Ajuntament ha organitzat la V Jornades per a l’eridació de la violència envers les dones: Dijous va visitar la Biblioteca Josep Mateu i Miró l’autora i protagonista del llibre “El secret del meu turbant”, Nadia Ghulam, que narra la seva pròpia vida durant la guerra a l’Afganistan i dóna una gran mostra de superació. Dissabte 1 de desembre hi haurà un concert benèfic a càrrec del grup Aldato, diumenge 2 de desembre una caminada solidària acompanyada d’un flash mob sorpresa i fins el 10 de desembre podreu visitar al Casal de la Gent Gran una exposició fotogràfica de l’Associació Donaviva d’Arenys de Munt.

Publicat el 23 de novembre de 2012 a les 21:45 per Laura Grau 


  Share: