Defensa del muncipalisme

Logotip del PSCDes de fa molts anys els veïns i veïnes de Castellbisbal eren coneguts pels pobles dels voltants com “pota-rojos”. El que era inicialment un mot despectiu, fent referència a la taca que deixava l’argila en els peus dels habitants de la nostra vila, ara es porta amb orgull reivindicant la nostra pertinença al municipi.

Publicitat

L’inici de tot estat és el municipi, una agrupació de persones amb necessitats comunes que s’organitzen per la seva subsistència.  Des de fa molts segles, els essers humans ens agrupem en aquestes estructures col·lectives locals (pobles, viles, ciutats,…) que després han anat relacionant-se entre elles acabant formant altres estructures territorials com els estats.

Avui en dia cal reivindicar aquesta voluntat que un dia van tenir aquestes persones per garantir la seva supervivència, ajudant-se les unes a les altres i unint esforços per avançar i progressar al llarg del temps.

Publicitat

Fa temps que les estructures superiors (Estat o Comunitat Autònoma) intenten restringir les competències dels municipis, centralitzant la pressa de decisió i els serveis, allunyant-los de les persones, i alhora diluint la responsabilitat de qui pren la decisió.

El govern de l’Estat amb l’avantprojecte de llei de “racionalización y sostenibilidad de la administración local” ha posat sobre la taula la pedra angular que trencarà amb l’idea històrica del municipalisme amb l’objectiu de centralitzar l’administració com la d’èpoques no democràtiques.

En temps de crisi és el municipi el que atén les necessitats i els problemes de la gent, és la administració més propera a la ciutadania. Aquesta proximitat és la que permet als governs locals conèixer de primera mà les necessitats del veïnat, que cada dia s’acosta a l’ajuntament per exposar els seus problemes i demanar ajuda.

El PSC de Castellbisbal volem reivindicar el municipalisme per ajudar les persones d’una forma directa. És el moment de reforçar les competències municipals per donar eines que ajudin a solucionar els problemes.

Artícle d’opinió publicat pel PSC de Castellbisbal el divendres 5 d’abril de 2013 a les 18:00.

Author: Vicenç Moliné