Covid-19 i superàvit dels ajuntaments

Doncs no, encara no s’ha acabat, ni s’acabarà d’avui per demà. I com més ens pensem que ja està, que ha sigut un mal somni i que tot torna a la vida que coneixíem, més tardarem a recuperar una certa tranquil·litat. De fet, encara no ens ho creiem. Un dels efectes d’aquesta crisi del COVID-19 és el sentiment de irrealitat. El confinament molts l’han viscut com si no hi fos, com si no estigués passant; tot esperant que es desfés com un terrós de sucre per tornar a treure el cap. Doncs bé, desenes de milers de morts després, encara estem en aquest parèntesi de la vida que va ser.

Publicitat

Vivim en una contradicció: si ens confinem no vivim; i si no ens confinem morim. O es moren els nostres avis i, aquests darrers dies, altres grups d’edats. Realment no es tracta d’un parèntesi, sinó d’un punt i apart, on hem de ser capaços de reinventar la nostra vida per respecte mutu i amb aprenentatge col·lectiu.

El govern d’Alternativa per Castellbisbal i Junts per Catalunya, actuem amb la consistència de pensa que aquesta crisi va de Serveis Socials i de Sistema Públic de Sanitat, i per això actuem amb un nosaltres inclusiu, més enllà d’una suma de persones, aplicant tots els esforços i estratègies per fer possible que mai ningú es quedi enrere.  

Publicitat

Tal com ja vam dir, al ple de l’11 de maig vam aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics del consistori, un pla de contingència social i de promoció econòmica. En el mateix ple, ja vam dotar de 300.000€ a Serveis Socials, 200.000€ a Promoció Econòmica i 100.000€ a Sanitat per poder aplicar aquestes mesures del pla que havíem aprovat.

Al ple del 29 de maig, aplicant el pla de contingència social i de promoció econòmica esmentat, vam aprovar la suspensió de la taxa de parades i terrasses durant el 2020 i el 2021, i dotar de 100.000€ més a Sanitat per fer front al COVID-19.

Seguint amb l’aplicació d’aquest pla de contingència, vam convocar un ple extraordinari el passat 17 de juny, exclusivament per aprovar les bases reguladores i la convocatòria dels ajuts pel lloguer d’habitatge, del lloguer de locals comercials i de restauració, i per les activitats comercials i autònoms amb centre de treball obert dels que ja hem començat a gestionar les sol·licituds rebudes.

Totes aquestes mesures, i d’altres com els 400.000€ destinats a habitatge social, han sigut possibles perquè hi ha voluntat política, convenciment i els diners. Aquests diners provenen del superàvit que tenim a l’Ajuntament de Castellbisbal, fruit de l’acurada gestió dels recursos públics que fem. Darrerament el govern d’España, a més a més de lligar-nos de mans amb la despesa, es vol apropiar d’aquests superàvits dels ajuntaments per gestionar-los ells, deixant-nos sense res. Es plantegen diferents maneres i iniciatives per dur-ho a terme, fen un fons estatal, transferències directes, etc. A Alternativa per Castellbisbal no hi estem gens d’acord i ens manifestem totalment en contra d’aquesta mesura recentralitzadora de recursos econòmics municipals.  A Alternativa ens resulta  molt difícil entendre aquesta mesura; quan veiem, per exemple, que la despesa militar del govern d’España és de 52 milions d’euros diaris. Com diem, és molt difícil d’entendre i impossible d’acceptar i compartir.