El comerç del centre del poble, contrari les restriccions d’accès a l’illa de vianants

La proposta de l’Ajuntament de Castellbisbal de restringir l’accès a l’Illa de Vianants no ha agradat al comerç del centre del poble, que considera que els afectarà negativament.

Publicitat

Els comerços consideren que la prohibició d’accedir amb cotxe al centre del nucli urbà, on només podran circular lliurement els que hi estiguin empadronats, els treurà clients i dubten que tingui els efectes positius sobre les vendes que espera l’Ajuntament.

“A partir d’un informe erroni es prenen decisions errònies, que no són tècniques sinó polítiques”, apunta Jaume Esquerda, de la Ferreteria Esquerda, molt crític amb l’estudi encarregat per l’Ajuntament per explicar els canvis que vol aplicar.

Publicitat

Les dades d’aquest informe, que apunta que diàriament passen pel creuament de la Bassa amb el Carrer Major unes 5.000 persones, no han convençut als comerciants, que creuen que les restriccions de trànsit no faran que augmenti l’afluència de gent al centre del poble. “Seria molt bonic que fos un carrer on passegi la gent però, ho serà?” es pregunta Pilar Roura, de la Ferreteria Roura-Juni.

Altres comerços, com el Bar La Plaça, són encara més pessimistes. “Serà la ruina del comerç”, apunta Pilar Sánchez, recordant que amb la zona blava ja van notar una gran caiguda en el nombre de clients i afegint que “amb això i l’Esclat, el comerç del centre del poble s’envà a la ruina”.

Molts comerços, de fet, coincideixen en destacar l’impacte que ha tingut l’obertura de l’Esclat de l’avinguda Can Campanyà. “Abans pagàven 5 cèntims i compraven, però ara els veïns de Can Costa i de Can Campanyà ja no venen, van a l’Esclat”, apunta Cristina, de Fruites de Castellbisbal, que recorda que la proposta d’horari de càrrega i descàrrega proposat per l’Ajuntament –de 7 a 11 del matí– és “irreal”.

Des de la Floristeria Flor i Verd també coincideix en que és necessari un horari de càrrega i descàrrega més ampli al mateix temps que considera que “no és poble per tenir el carrer tancat tot el dia”, proposant “que es tanqui només a la tarda, a partir de quan els nens surten de les escoles”.

La Joana de l’Estanc també considera que la proposta de l’Ajuntament significarà “la mort del comerç” i lamenta que es compari Castellbisbal amb ciutats com Terrassa o Vilafranca. Segons el seu parer, “no ha estat un procès participatiu”, i coincideix en demanar tancaments puntuals per la tarda.

“És un pla molt pensat per als vianants i poc pensat per al comerç”, lamenta Sonia Arís, de la llibreria La Barretina, que considera que cal “un pla de viabilitat per a que el comerç tingui el mínim de pèrdues”.

En aquest sentit, de la mà de l’associació de comerciants Bisca, 14 comerços s’han organitzat al voltant de la plataforma Comerç Viu, Poble Content, demanant a l’Ajuntament diversos canvis en el seu pla.

En primer lloc, demanen que abans de res s’acabi l’arranjament del carrer de la Lluna, per facilitar la mobilitat dels que vulguin anar a comprar al centre i s’implementi un Pla de Dinamització del Comerç per potenciar-lo.

Després, proposen començar tallant el trànsit només per les tardes de 16:30 a 20h, i només des del carrer Sant Gregori fins al carrer Sant Mateu, per veure com funciona i quin és l’impacte en l’Illa de Vianants i en el comerç

Finalment, també demanen que tota la zona blava es converteixi en zona vermella amb un temps d’estacionament gratuit d’una hora i mitja i la creació d’un minibús que conecti les urbanitzacions i el centre amb parades a la Bassa i a la Plaça de l’Esglèsia. Els veïns que comprin en el centre urbà haurien de tenir aquest minibús gratuït, apunten els promotors.

Els comerciants, que han presentat aquesta proposta avui mateix a l’Ajuntament, confien en aconseguir que el consistori adapti les mesures per restringir el trànsit a l’Illa de Vianants a les seves necessitats.

Publicat el 7 de desembre de 2017 a les 17:30 per Vicenç Moliné