Castellbisbal, govern de postureig

Al ple municipal del mes de setembre es va aprovar una moció per declarar Castellbisbal municipi feminista. Una moció votada per unanimitat de tots els partits polítics presents al ple, excepte la CUP que va marxar del ple en protesta per la inhabilitació del president Torra. Però la CUP també hagués votat a favor d’aquesta moció, tot i que era una moció de mínims i no tenia mesures per avaluar el seu compliment.

Publicitat

Només 4 mesos després, la CUP vam presentar una moció de suport al col·lectiu 8 mil motius. Aquest col·lectiu s’havia creat arran de la vaga del 8M de 2018. Durant aquella vaga, un grup de dones van tallar pacíficament les vies de FGC a Sant Cugar. La protesta estava motivada pel gran nombre d’agressions masclistes que s’han detectat en el transport públic i per l’absència d’un protocol contra les agressions masclistes per part de FGC. La resposta de mossos i fiscalia va ser desmesurada en comparació a molts altres talls de vies que s’havien fet en vagues anteriors, aquest cop fiscalia demanava 3 anys de presó i multes de 26000 €. La generalitat i FGC van arribar a estar personades com acusació particular.

La nostra moció anava un pas més enllà i instava a fiscalia a retirar les acusacions i apretava a les direccions de FGC i RENFE per elaborar un protocol contra les agressions masclistes al transport públic.

Publicitat

La resposta del ple va ser deporable, tant en el vot com en les intervencions. En la moció per declarar Castellbisbal, municipi feminista deia literalment: “Donar suport a les demandes del col·lectiu feminista…” doncs el ple va votar en contra de la moció en suport al col·lectiu 8 mil motius. Per tant veiem que la declaració de municipi feminista es queda en paper mullat quan es porta a la pràctica. 

També van ser deporables les intervencions. Es va posar en dubte, en la majoria de les intervencions, l’explicació donada per les dones del col·lectiu 8 mil motius. Es va posar l’ajuntament al costat de fiscalia i mossos i en contra del col·lectiu feminista. Us animem a veure el ple, podeu escoltar la moció i les seves intervencions a partir del minut 31. Enllaç al ple

Però la deporable resposta del ple no va acabar aquí. Una hora més tard, es va portar una moció de suport al conseller Bernat Solé, acusat de desobediència per l’1 d’octubre. La moció era semblant a la moció anterior de suport al col·lectiu 8 mil motius: donar suport, manifestar el rebuig a la sentència, exigir una llei amnistia,… però sorpresa, aquí ningú va parlar que s’estava instrumentalitzant l’ajuntament, aquí no van fer servir tota la demagògia que va fer servir contra el col·lectiu 8 mil motius.

Per tot això, diem que tenim un goven local de postureig.

I no és el primer cop, que l’equip de govern actua així. Al ple del mes de juliol, el ple va aprovar per unanimitat una moció per implementar parades de bus a demanda en el transport públic. Una mesura que tenia per objectiu incrementar la seguretat de les dones a Castellbisbal. Al ple del mes de novembre vam preguntar com s’estava implementant la mesura… però sorpresa, el regidor de mobilitat ens va posar per escrit que no havia fet cap de les mesures que s’havien aprovat en el ple, que no pensava fer res i que li passava la pilota d’aquesta mesura a l’AMB. Podeu llegir la moció aprovada aquí.

Ja estem acostumats que ens votin en contra les mocions fer malabarismes del llenguatge, però que l’equip de govern no implementi les mocions que s’aproven en el ple, ens sembla molt greu. I aquí també podem parlar de la moció sobre habitatge que encara estem esperant que s’implementi.

Aquesta moció del col·lectiu 8 mil motius, a qui volem donar tot el suport, ens ha servit per veure que encara hi ha molta feina a fer a Castellbisbal per omplir de contingut el discurs feminista i que no es quedi en discurs bonic i paper mullat.