Castellbisbal començarà a implementar la recollida selectiva porta per porta a partir de 2022

Publicitat

La majoria de veïns de Castellbisbal canviaran la forma en que es desfan de les deixalles en els propers anys. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol transformar la forma en que es recullen els residus per millorar-ne el reciclatge i amb aquest objectiu proposa a municipis com el de Castellbisbal substituir els actuals contenidors per la recollida selectiva porta a porta.

Des del consistori confirmen que el municipi està alineat amb les línies estratègiques de l’AMB però recorden que “abans d’iniciar un nou sistema de recollida que en molts municipis ha generat molta controvèrsia, caldrà dur a terme una campanya informativa i de conscienciació molt important a tota la població”, afegint que “sempre hem estat un municipi pioner en tema de residus i estic segur que serem capaços de fer-ho bé”, en paraules de l’alcalde, Joan Playà.

Publicitat

“En el nostre cas preveiem incorporar el sistema de recollida porta a porta inicialment en una part de la població, en una primera fase com a prova pilot, per desprès anar ampliant aquest sistema fins allà on sigui possible i viable fer-ho”, explica l’alcalde, que apunta que encara no s’ha decidit quina zona serà la primera en canviar de sistema.

Sí que està esbossada la data, doncs coincidirà amb l’inici del nou contracte de recollida de residus, que finalitza el 2021 i que ara mateix gestiona l’empresa CESPA. El plec de condicions per licitar el nou contracte inclourà aquest sistema així com els “contenidors intel·ligents”, que identifiquen a quin domicili pertany cada bossa que es llença, els dos models de futur per incrementar el nombre deixalles que es recullen de forma selectiva i, per tant, que es poden gestionar adequadament.

“És molt possible, doncs, que la prova inicial es faci a partir de l’any 2022 i, amb un seguiment exhaustiu del seu funcionament, resposta ciutadana i resultats obtinguts, es vagi després estenen a la resta de població”, expliquen des de l’Ajuntament.

Els plans de l’AMB es troben recollits al Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals (PREMET25) i inclouen que aquesta nova modalitat de recollida selectiva s’implementi per al 81% de la població de Castellbisbal, incloent totes les urbanitzacions i gran part del nucli urbà, com es pot veure en el mapa que il·lustra aquesta notícia. Des de l’AMB expliquen que és una proposta preliminar que encara ni s’ha debatut amb els consistoris i que “en última instància serà cada ajuntament qui decidirà si implementa un nou sistema, i quin seria”.

L’única excepció en el mapa proposat per l’AMB són els blocs de pisos de l’eixample i les illes ubicades entre el carrer Jacint Verdaguer i Pi i Margall. L’AMB proposa que els blocs ubicats entre la variant, l’avinguda Pau Casals i l’avinguda Gaudí mantinguin la recollida selectiva amb contenidors per la dificultat d’emmagatzemar totes les escombraries d’un bloc de pisos fins que sigui el torn de recollir la brossa corresponent.

L’objectiu de l’AMB és complir amb els objectius de la UE i recollir de forma selectiva un 55% dels residus domèstics generats. Ara per ara, segons les dades de 2018, només sis dels 36 municipis de l’AMB superen aquest llindar. Castellbisbal és un d’ells, amb un 61% de residus recollits de forma selectiva.

Des del consistori treuen pit per aquesta dada i insisteixen en que seguiran treballant per millorar els resultats al municipi “per convicció pròpia”, recordant que el pla de l’AMB s’enmarca en una directiva europea que amenaça amb fortes sancions econòmiques als països que incompleixin els objectius marcats.