Castanyada, Halloween o Castanyoween?

Panellets casolans
Panellets casolans

Des de fa anys, la influència de la cultura americana ha introduït al nostre país el Halloween, una forma de celebrar la revetlla de Tots Sants completament diferent als elements tradicionalment associats a aquesta festa; els moniatos i les castanyes amb la seva inseparable àvia castanyera.

Publicitat

El debat entorn les dues tradicions fa temps que és viu als centres educatius. De la mà dels professors d’anglès, que aprofiten la tradició anglosaxona per dinamitzar les seves classes, el Halloween comparteix protagonisme amb la castanyada, la festa que tradicionalment s’ha celebrat als centres.

A l’escola Benviure, per exemple, els alumnes d’Educació Infantil han tingut la visita de la iaia castanyera i han pogut elaborar panellets ells mateixos. Tot i que també han anat pares i mares a l’escola a explicar contes relacionats amb la Castanyada, els alumnes més grans, els de sisè, també han preparat un túnel del terror per tota l’escola.

Publicitat

Alumnes del Montserrat disfresstats per Halloween
Alumnes del Montserrat disfresstats per Halloween. Font: Escola Montserrat

Al Montserrat, el Halloween s’ha tractat especialment a l’assignatura d’anglès, mentre que a les tutories s’ha treballat la Castanyada. Els alumnes de cicle inicial han fet una exposició de fruits de tardo disfressats, amb un concurs i premis per als millors.

Des de la regidoria d’Educació, com es va fer l’any passat, s’ha apostat per un acte comú per a totes les escoles, que han anat passant per la Plaça de l’Esglèsia per veure l’espactacle “Que comenci la festa de la castanyada!”. Així, amb la col·laboració de la llar d’infants Blau Cel, el Casal de la Gent Gran i les ampes de tots els centres de primària, es farà un taller de maquillatge i es vendran castanyes.

La regidoria de Comerç i la de Joventut, en canvi, manté la seva aposta per un hibrid de les dues tradicions, el Castanyoween, nom amb el que l’any passat ja van provocar cert rebombori a les xarxes socials.

Exposició de fruits de tardor al Montserrat
Exposició de fruits de tardor al Montserrat. Font: Escola Montserrat

La combinació busca reflectir la dualitat amb que els comerços de Castellbisbal enfoquen aquestes dates. El Centre d’Anglès Castellbisbal ja és un classic en la celebració del Halloween però botigues com Jugettos també han sabut aprofitar la popularitat d’aquesta festa. “El que més venem són disfresses, màscares, pintures i decoració per la llar”, expliquen des del comerç, que apunten que tot i tenir també disfresses i decoració vinculada a la Castanyada, “aquesta no té tanta tirada”.

La Castanyada, però, també té el seu protagonisme i comerços com la Bonàrea expliquen que “aquesta setmana és, després de la de Nadal, la que més feina tenim”. Aquest augment de vendes es produeix degut al costum de fer panellets casolans, com és tradició al restaurant Can Campanyà. Avui, de fet, els clients del restaurant tindran com a obsequi un panellet, que també trobaran durant tot el cap de setmana a la carta de postres.

Publicat el 31 d’octubre de 2014 a les 11:30 per Vicenç Moliné