El Casal no serà un dels col·legis electorals l’1 d’Octubre

El Casal Cultural i Recreatiu no funcionarà com a col·legi electoral per al referèndum del proper 1 d’Octubre, segons ha fet públic la junta de l’entitat en un comunicat.

Publicitat

La decisió de la junta, presa per unanimitat en una reunió el passat divendres 15 de setembre, arriba després d’un debat entre l’entitat, l’Ajuntament i Castellbisbal pel Sí sobre qui assumia la responsabilitat d’obrir l’espai com a col·legi electoral aquell dia davant les accions que la Fiscalía Superior de Catalunya està emprenent contra tots els preparatius del referèndum convocat per la Generalitat.

En un comunicat, la junta del Casal explica que l’Ajuntament es va posar en contacte amb el Casal per reservar l’espai per a aquell dia. El Casal va confirmar la disponibilitat de la sala “emmarcant-ho en el conveni signat amb l’Ajuntament de Castellbisbal on queda clar que qualsevol responsabilitat l’ha d’assumir el llogater i n’eximeix l’entitat”.

Publicitat

Tot i això, uns dies després l’Ajuntament va comunicar al Casal que el consistori no es podia fer càrrec del pagament del lloguer corresponent a aquell dia i no assumía la responsabilitat de cedir l’espai com a col·legi electoral. Aquell mateix dia, com explica el comunicat del Casal, un representant de la plataforma Castellbisbal pel Sí, formada per ANC, Òmnium, el PDCat i ERC, oferia a la junta del Casal pagar ells el lloguer del Casal i assumir-ne la responsabilitat d’obrir-lo.

Des de l’Ajuntmanet confirmen aquest punt, afegint que Alternativa per Castellbisbal, que no portany a Castellbisbal pel Sí, va participar en la reunió en que es va decidir oferir al Casal de pagar el lloguer i assumir la responsabilitat. El motiu pel que el consistori no es fa càrrec d’obrir el col·legi electoral, com fa en qualsevol procès electoral, i cedeix aquest paper a les entitats i partits és, segons l’alcalde, Joan Playà, que “l’ajuntament és una institució representa a tots els castellbisbalencs” i a hores d’ara hi ha una divisió entre els que consideren que aquest referèndum s’ha de fer i els que no. En aquest sentit, considera que són els partits els que han d’assumir la responsabilitat.

Arrel de la negativa de l’Ajuntament i l’oferta de Castellbisbal pel Sí, la junta d’El Casal va demanar assesorament jurídic a diversos despatxos d’advocats, que tots van coincidir en que “tot allò que serveixi per poder realitzar la comtesa electoral podria tenir corresponsabilitats”, afegint que cedir l’espai “comportarà segurament que el Govern espanyol demanés explicacions sobre l’actuació, i que aquest podria efectuar sancions jurídiques i/o econòmiques a les persones voluntàries i/o a l’entitat”.

Amb aquests informes, la junta va decidir no cedir l’espai com a col·legi electoral considerant que “a Castellbisbal hi ha suficients espais de titularitat municipal per acollir taules electorals i esdevenir col·legi electoral, a diferència d’altres municipis on l’ateneu o casal és l’únic espai disponible”. En aquest sentit, en el comunicat apunten que  no podien “prendre un acord que pogués derivar en unes conseqüències jurídiques, penals o econòmiques, ara o en el futur” i “posar en perill a la mateixa entitat o el seu patrimoni”.

Des de l’ajuntament consideren que “cadascú ha d’assumir la responsabilitat que li pertoca i el Casal ha decidit no assumir-ne cap”. Així, es mantenen en la seva posició de deixar en mans dels partits la responsabilitat de llogar l’espai però recorden que la Generalitat sempre ha tingut un pla B en cas que un poble no tingués espais municipipals disponibles. Reiteren que Els Costals i el centre cívic de Can Santeugini segueixen a disposició de la Generalitat però que aquesta també compta amb totes les escoles i instituts per ubicar-hi els col·legis electorals. De fet, la Generalitat té previst anunciar oficialment quins seran els col·legis electorals per a l’1 d’octubre el proper 20 de setembre.

Publicat el 17 de setembre de 2017 a les 15:00 per Vicenç Moliné 

Author: Vicenç Moliné