Carta del Lector: Símbols grocs

Fa molts anys que visc a Castellbisbal, no sóc nascuda al poble ni tan sols a Catalunya, però em considero ciutadana de ple dret, de la població i de la República Catalana.  

Publicitat

Per l’edat que tinc, vaig viure el final de la dictadura del general Franco i l’adveniment de la democràcia. He assistit, doncs, a la recuperació dels drets civils que el règim ens va arrabassar, entre tots ells, la llibertat d’expressió. Per a mi, és imprescindible que les persones puguem dir el que pensem i manifestar-ho de la manera que ens sembli: l’espai públic és un dels llocs on allò que pensa la gent s’ha de poder fer palès, perquè ens pertany a tots, pensem el que pensem. L’únic límit que això té és el respecte per l’altre. A mi, no se m’acudiria fer malbé un símbol d’una altra manera de pensar, encara que no la comparteixi , i demano que els altres facin el mateix. Això és el respecte.

L’existència de presos i exiliats polítics que ho són per haver permès que la gent voti, ha fet que una massa gran de persones d’aquest poble i d’aquest país ens hi manifestem en contra  exhibint llaços grocs arreu, a la roba que portem, als arbres, a les reixes, etc. És evident que la situació és anòmala, però tenim tot el dret a fer visible la nostra postura a través d’aquesta simbologia pacífica, tan pacífica com el moviment independentista.

Publicitat

En el darrer Ple es va demanar a l’alcalde que ordenés retirar els llaços grocs dels espais públics perquè “embrutaven”, perquè “no representaven la gent” i tot de coses més. També, es va dir que es demanava en nom de “molta gent de Castellbisbal”. Entesos! Jo també parlo en nom de molta gent de Castellbisbal i li demano que NO prengui partit i, que continuï neutral com fins ara. No puc entendre, com uns llaços grocs o una pancarta demanant “llibertat presos polítics”, pugui  ofendre ningú.

Senyor alcalde, comprenc que  se li gira feina: primer, ha d’aguantar les recomanacions –en forma de carta- que li envia el majordom de palau, actuant com un autèntic governador civil d’èpoques passades; després, entomar les mocions que s’han afanyat a presentar dos partits de l’oposició, tot plegat amb el mateix motiu que ha inspirat el meu escrit: l’”ofensa” enorme que representa per a la vista l’exhibició del color groc a carrers i places. Potser hi ha altres coses que els haurien d’ofendre un pelet més…Per exemple, com fan els seus líders respectius, participar en manifestacions on també hi ha l’extrema dreta…

Per acabar, senyor alcalde, amb tot el respecte  degut a la seva persona i al seu càrrec, li reitero la meva petició: permeti l’expressió lliure i pacífica dels anhels dels ciutadans de Castellbisbal que pensen com jo. Li asseguro que som molts i que l’hi agrairem.

Carta del Lector publicada per Maite Badillo el 8 de juny de 2018 a les 18:00