Amb l’abocador de Can Balasc ens hi juguem molt

alternativa per castellbisbalEl passat mes de gener, la Generalitat va aprovar inicialment el “Projecte Especial Urbanístic de Can Carreres i Can Balasc”, amb el qual Castellbisbal quedarà afectat pel nou abocador que s’ha d’instal·lar a l’antiga extracció d’argiles “La Sibil·la” a la zona de Can Balasch, terme de Rubí, però a tan sols 900 metres de la zona residencial Can Campanyà.

Publicitat

Quan les decisions es prenen en un despatx, allunyat del territori al que afecten, sovint es perd de vista el que realment importa. A prop d’on hi haurà l’abocador hi viuen famílies que tenen tants drets com els polítics que han aprovat aquest abocador al costat de casa seva, però els polítics no en patiran les conseqüències.

Alternativa, el passat mes de juliol, va proposar al Ple de l’Ajuntament de Castellbisbal que es votés una moció mostrant el rebuig del nostre municipi cap a l’abocador. Portem mesos treballant colze a colze amb entitats de Rubí per mirar de trobar una via legal per on aturar el projecte. També hem participat del procés de preparació de les al·legacions de l’Ajuntament de Castellbisbal en contra de l’abocador. Tot el que s’ha pogut fer, de moment, en termes de llei, està fet.

Publicitat

El passat dijous 11 d’abril, l’advocat que ha contractat la plataforma “Rubí sense abocadors” va explicar com veu la situació de l’abocador. Bàsicament va insistir a tots els presents que no esperin gaire res de la via legal, doncs el problema de l’abocador no és tracta d’un problema legal ni urbanístic, es tracta d’un problema de voluntat política.

La voluntat política dels governants només canvia davant de la pressió dels lobbies, i fins ara el lobby empresarial de la gestió de deixalles està guanyant la partida. La única possibilitat que tenim d’evitar les greus conseqüències sobre la salut que implica tenir un abocador a prop, és que s’organitzi un lobby de pressió social que faci canviar d’opinió als governants que han decidit instal·lar l’abocador.

Això es va fer fa més de 20 anys per aturar l’abocador del torrent de Pagueres i es va tornar a fer per aturar la construcció de la incineradora de Rubí, per tant es pot tornar a fer.

L’associació de veïns de Can Campanyà ja ha començat la seva lluita, recollint més de 1.500 signatures de veïns i veïnes del poble. A Rubí ja hi ha una plataforma ciutadana que integren AMPES, associacions de veïns, entitats i particulars que lluiten plegats contra l’abocador. Ara només cal que la resta, els que ens ho estem mirant de reüll, posem fil a l’agulla i comencem a defensar els nostres drets davant davant d’aquesta amenaça.

Artícle d’opinió publicat per Alternativa de Castellbisbal el divendres 12 d’abril de 2013 a les 20:00h.

L’anterior article d’opinió del “tribuna política” va ser: Defensa del municipalisme, del PSC Castellbisbal

Author: Vicenç Moliné