Alternativa proposa a la resta de partits congelar els impostos per a l’any 2019

L’equip de govern, format per Alternativa per Castellbisbal, ha proposat a la resta de partits del ple municipal unes Ordenances Fiscals per a l’any 2019 que a la pràctica impliquen la congel·lació de tots els impostos municipals.

Publicitat

Així ho va anunciar la setmana passada en una nota de premsa en la l’alcalde, Joan Playà, apunta que “els esforços van dirigits a congelar, per quart any consecutiu, la recaptació d’impostos i taxes municipals per alleugerir la càrrega fiscal a la població”.

Segons el consistori, les ordenances que es presentaran per al 2019 són “les mateixes que el 2018”, pel que no hi ha cap pujada ni baixada d’impostos, amb dues excepcions; una nova bonificació en l’impost d’obres pactada en el Consell Comarcal i una adaptació d’una sentència del Tribunal Constitucional sobre l’impost de plusvàlua.

Publicitat

Així, no hauran de pagar plus vàlues aquelles persones o empreses que puguin demostrar que no han tingut un guanys en la venta d’un terreny. Pel que fa a l’impost d’obres, s’inclou una bonificació del 95% per a la reconstrucció o rehabilitació de naus industrials obsoletes i en desús que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal, una mesura acordada amb la resta de municipis veïns en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

En declaracions a 772.cat, l’alcalde, Joan Playà, apunta que aquestes ordenances fiscals no tindran impacte en el pressupost, ja que consideren que “es fan moltes més coses sense necessitat que la ciutadania pagui més per això”. “Ens vam trobar una economia municipal que havia incrementat els impostos, especialment l’IBI, d’una forma abusiva i no era capaç de millorar serveis o incrementar les inversions, al·ludint restriccions legals. Ha quedat demostrat durant aquest mandat que sí que es podien fer moltes inversions que nosaltres hem fet o hem posat en marxa, malgrat les limitacions legals”, sentencia.

La nota, que apunta que les ordenances fiscals es votaran al ple previst per al 29 d’Octubre, fa especial èmfasi en que la proposta d’ordenances ha estat compartida amb els partits de l’oposició, que “han pogut fer aportacions al document”, segons el consistori.

Des de l’oposició, el PSC confirma que se’ls va compartir el document però apunten que no s’ha convocat cap reunió per fer propostes, pas que al seu parer correspondria a l’equip de govern.

Tot i això, Dolors Conde, portaveu adjunta del PSC, apunta que encara s’estan revisant els documents, però que si es confirma que són “calcades a les de 2018”, avança que “no farem propostes a les ordenances perquè ja ens estan be, hi vam votar a favor l’any passat i seria il·lògic no tornar a fer-ho si són iguals”. En aquest sentit, confien en tenir més oportunitats de fer propostes de cara als pressupostos de 2019, que es prepararan un cop aprovades les ordenances fiscals.

Publicat el 22 d’Octubre de 2018 a les 11:00 per Vicenç Moliné