Alternativa per Castellbisbal avisa del perill d’un nou abocador a Rubí

1-DSC_0439
Vista de la ubicació de Can Balasch des de Can Campanyà

Alternativa per Castellbisbal (AC) va organitzar divendres un acte informatiu per tal de donar a conèixer quina és la problemàtica de l’abocador de Can Balasch, a Rubí. L’acte va comptar amb la participació d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA).

Publicitat

Segons els membres d’AC, l’abocador, que se situarà a poc més de 900 metres de la urbanització Can Campanyà, afectarà directament als veïns de Castellbisbal. Com van explicar, l’avantprojecte de l’empresa Arrins, promotora de les instal·lacions, preveu que l’abocador tingui una capacitat de tractament d’unes 150.000 tones de residus l’any; això sense tenir en compte la possibilitat d’una posterior ampliació de la superfície. Si s’ampliés, a més, es perllongaria encara més la seva vida útil, segons va avisar AC.

Cal tenir en compte que, segons quin tipus d’abocador es declari, hi haurà uns residus permesos o bé uns altres. “Molt probablement”, però, “ens afrontem a un abocador de residus inerts i de residus no especials” assegurava el Regidor d’Alternativa per Castellbisbal, Miquel Cano. És a dir, tot apunta a que s’hi abocaran residus municipals i industrials, a més d’aquells que, un cop abocats, no experimentaran ni transformacions físiques, químiques o biològiques significatives, com ha assegurat l’Ajuntament de Castellbisbal. Tot i això, però, “suposarà una pèrdua en la qualitat de vida de les persones properes” assegurava el Miquel. “Davant d’això” insisteix, “existeixen models de gestió de residus alternatius que minimitzarien la necessitat d’abocaments”.

Publicitat

Un projecte amb prop de 20 anys d’història

L’abocador de Can Balasch és un tema que ha estat present a la política de Rubí els darrers anys, des que les empresa Arrins SL, amb el vist-i-plau de la Generalitat, va decidir aprofitar el forat deixat per l’extracció d’argiles per fer-hi un abocador l’any 1994. L’Ajuntament de Rubí, governat en aquell moment per Iniciativa per Catalunya-Verds, s’hi va oposar i l’empresa va recòrrer la decisió fins arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va donar la raó a Arrins i la Generalitat l’any 1999.

El 2006, el consistori rubinenc, que ja estava en mans del PSC i amb la mateixa alcaldesa que governa ara, Carme Garcia, va acatar la sentència donant la llicència a Arrins però amb unes condicions que l’empresa va considerar desproporcionades i que va tornar a recòrrer davant la justícia.

Aquest estiu, el TSJC va tornar a pronunciar-se a favor d’Arrins, obligant a l’Ajuntament de Rubí a retirar les condicions que havia posat a l’empresa.
Des de llavors, com ha informat l’Ajuntament amb una circular, l’equip de govern del consistori de Castellbisbal en va ser informat i es va crear una comissió tècnica que seguirà l’estat del projecte. El 30 de juliol, a més, el ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció presentada per Alternativa per Castellbisbal rebutjant l’abocador.

L’exemple de Can Carreras

Montserrat Rus, d’Alternativa Ciutadana de Rubí, va voler exposar la seva experiència ja que, des de Rubí, tracten un altre abocador provinent de la mateixa empresa Arrins, i que està en funcionament des de fa 7 anys: el de Can Carreras. Segons Rus, l’únic partit polític que no vol l’obertura de l’abocador de Can Balasch és Alternativa Ciutadana de Rubí. En aquest sentit, l’Ajuntament de Rubí –format per la coalició PSC-ERC– acata la sentència a canvi del tancament de l’abocador de Can Carreras.

Rus va manifestar que “l’exemple més clar d’incompliment” el tenen a Rubí, ja que en una visita que diversos membres de l’ACR van fer a l’abocador, van poder trobar materials d’origen sanitari provinents d’hospitals: bolquers, xeringues, tubs amb mostres de sang… entre d’altres. A més, segons denuncien, la instal·lació de l’abocador de Can Carreras va suposar un increment del trànsit de camions que transporten els residus, fet que suposa un augment de problemes, de caravanes i d’accidents. Hi ha el perill, afegeixen, que també s’hi produeixin incendis. A més a més, es proliferen les faunes degradades; per exemple, degut als bassals que es formen a l’abocador, s’han reproduït uns mosquits que transmeten malalties als gossos.

Segons la nota publicada per l’Ajuntament, les sentències del TSJC fan “molt difícil que es pugui aturar la construcció de l’abocador de Can Balasch” i indirectament recrimina a Alternativa la passivitat del consistori quan aquest partit era al govern assegurant que “les accions per lluitar contra la construcció de l’abocador s’haurien d’haver fet al 1994, quan l’empresa Arrins va demanar la llicència”.

Finalment, l’Ajuntament promet que farà un seguiment de la construcció de l’abocador i vigilarà que compleixi tots els requisits legals per evitar les molèsties als veïns.

Publicat el 17 de desembre de 2012 a les 19:20 per Cristina Muelas, Albert Miralles i Vicenç Moliné.

Author: Vicenç Moliné