Alternativa i Junts aproven un pressupost congelat a l’espera de conèixer l’impacte de la crisi provocada per la Covid-19

Publicitat

El pressupost municipal per a l’any 2021 sumarà una xifra gairebé exacta a la que es va aprovar per l’any actual, com ja es va apuntar amb la congelació dels impostos i taxes municipals ara fa un mes. De fet, els comptes per a l’any vinent preveuen una despesa de 21.773.121 euros, només 155.000 més que els de 2020.

Aquesta “congel·lació” del pressupost respon a la incertesa en els ingressos municipals arrel de la crisi provocada per la Covid-19. Segons l’alcalde, aquesta crisi pot “posar en risc” la situació “tant privilegiada que presenta l’economia municipal” i que ha permés mantenir els impostos congelats durant sis anys consecutius. En aquest sentit, es recorda l’impacte que la crisi ja ha tingut en indicadors com l’atur i es posa émfasi en la incertesa generada sobre l’abast final de la crisi en el sector productiu.

Publicitat

“En mig d’aquesta situació excepcional, agreujada amb una segona declaració d’alarma i amb previsions poc optimistes respecte una possible tornada a la normalitat en un curt període de temps, hem tingut que elaborar una proposta de Pressupost municipal davant un escenari de total incertesa. El resultat és una proposta pel 2021 molt mesurada i prudent respecte els ingressos previstos i d’una gran contenció inicial respecte les despeses corrents”, apunten des d’Alcaldia.

Així, la base del pressupost és el mateix document aprovat ara fa un any, abans de l’inici de la pandèmia. Moltes partides, però, s’han reduit i tampoc es reflecteixen els increments que es van aprovar per a partides com la de Serveis Socials arrel de l’impacte de la primera onada de Covid-19. El document admet que aquesta és una “previsió certament optimista” però esmenta que en principi no s’haurien de repetir situacions com les que van fer necessaria la compra i distribució de mascaretes i gel hidroalcohòlic a tota la població, per exemple.

Tot i això, l’equip de govern sí contempla que en els propers mesos calgui reforçar les partides de Serveis Socials, que ja augmenta un 8,3% respecte 2020, Salut i Educació i mantenir altres línies d’ajudes doncs l’impacte de la crisi en empreses i famílies no desapareixerà immediatament que es comencin a distribuir les vacunes contra la Covid-19 i albirem la fi de la pandèmia.

Per aquest motiu, el consistori contempla disposar de fins a 1,5 milions d’euros més abans del mes de maig procedents del romanent del pressupost de 2020 aprofitant que les normes de despesa per als ajuntaments s’han flexibilitat per facilitar la resposta a la crisi.

L’any passat, el romanent de 2019 ja va servir per finançar el pla de xoc aprovat per pal·liar l’impacte de la primera onada i ara l’equip de govern preveu repetir la jugada, ajustant les despeses a les necessitats que es vagin detectant. “El pressupost no és un instrument de gestió rígid, ha de ser viu, adaptable i permeable a les realitats del moment i a les necessitats actuals i futures de la nostra ciutadania”, recalquen des d’alcaldia.

Malgrat que l’equip de govern ha insistit en la “transperència” amb la que han preparat els pressupostos respecte la resta de formacions polítiques i que la majoria ha reconegut i agraït, cap d’elles hi va donar el seu suport al darrer ple municipal.

El PSC, la formació amb la que l’equip de govern ha mostrat més sintonía des de l’inici del mandat, es va mostrar moderadament crítica. “Portem ja 8 mesos des de la declaració de l’estat d’alarma, no és el moment de dubtar i parlar d’incertesa”, va apuntar la seva portaveu, Dolors Conde, afegint que el pressupost té un problema estructural, doncs les despeses s’han anat incrementant i els ingressos s’han congelat. En aquest sentit, apunta que el romanent haurà de finançar despesa corrent i ho va comparar amb el fet que una família pagués la llum i l’aigua amb estalvis.

Tot i aquestes crítiques, va agrair la disposició per parlar del pressupost amb l’equip de govern, incloent propostes socialistes, va reconèixer la dificultat d’elaborar un pressupost en una situació com l’actual, i va anunciar que el PSC s’abstendria per facilitar-ne l’aprovació. Conde també va recordar la llibertat de que disposarà l’equip de govern per gastar el romanent gràcies a la flexibilització de les normes de despesa per als ajuntaments aprovada pel govern espanyol integrat integrat per PSOE i Podemos i que va posar fi a les estrictes limitacions imposades pel PP arrel de la crisi de 2008-2012.

Esquerra també es va abstenir, considerant que el pressupost s’hauria “d’avançar a les necessitats” de les famílies i el teixit comercial de Castellbisbal i no dependre de “constants modificacions pressupostàries”.

Ciutadans, en canvi, va qualificar els pressupostos de “racionals i prudents” i va agrair el pressupost d’incrementar-lo amb el romanent. Tot i això, va recordar que segueixen oposats a destinar una partida de diners a l’Associació de Municipis per la Independència, motiu pel qual es van abstenir.

Des de la CUP van criticar les rebaixes en partides com Educació, Habitatge, Consum i Participació i tot i que es van mostrar oberts a negociar les modificacions promeses per l’equip de govern una vegada es disposi del romanent, el seu portaveu va recalcar que “el pressupost diu el que diu” i per aquest motiu hi van votar en contra.