Adjutori Segarra, l’heroi de Castellbisbal

Logotip de Convergència i Unió CIUJa fa unes setmanes en una de les reunions periòdiques de CIU Castellbisbal un dels nostres militants arribà amb una notícia sorprenent: un dels capitans de cavalleria de l’exèrcit català que va caure derrotat l’11 de setembre de 1714, era fill de Castellbisbal. Aquest personatge desconegut per a tothom, tant per als intel·lectuals del poble, com per als estudiosos de la història local s’anomena Adjutori Segarra. La seva biografia està molt ben documentada encara que fos desconeguda per als castellbisbalencs.

Publicitat

Aquesta notícia fou recollida pel regidor de cultura, el Martí Ribas, el qual ho comunicà a la comissió del patrimoni cultural de Castellbisbal. Des d’aquell mateix instant el nostre regidor de cultura, es posà a treballar per organitzar una exposició. Una exposició que ha de donar a conèixer qui fou l’Adjutori Segarra i ens ha de permetre saber els detalls d’una guerra i una derrota que marcà de forma decisiva la història del nostre país en aquests darrers 300 anys. I no solament està treballant en una exposició, sinó que també està organitzant un acte que permeti homenatjar com es mereix un personatge desconegut per a Castellbisbal, però tant important per a la història del nostre país.

Catalunya celebra enguany el tricentenari d’una derrota que amb el decret de Nova Planta del rei Felip V, ens va portar a perdre part de la nostra identitat com a país. Un tricentenari que s’emmarca en un context molt clar i definit: la voluntat d’un poble de celebrar una consulta on els ciutadans de Catalunya, puguem expressar la nostra opinió i puguem dir que volem ser en el futur. Ningú ens pot prendre la llibertat democràtica a expressar la nostra voluntat de ser. Ningú ens pot impedir caminar cap a la llibertat. Ningú pot mai fer callar la veu del poble. Per això ens calen personatges com l’Adjutori Segarra, el qual fidel a la seva terra, a la seva llengua, a la seva cultura, a la seva identitat, lluità pe defensar la dignitat i la llibertat del poble de Catalunya. Ens cal copiar l’exemple d’un home lluitador i fidel com fou l’Adjutori Segarra.

Publicitat

Apuntem aquest nom en la memòria col·lectiva de Castellbisbal: Adjutori Segarra. I apuntem-nos les dates i les hores de l’exposició i l’acte commemoratiu corresponent, quan el nostre regidor de cultura les anunciï i fem-nos-hi present per deixar-nos impregnar de l’exemple i el mestratge d’un personatge tan rellevant per a la història de Castellbisbal i de Catalunya.

Author: Vicenç Moliné