El temps s’estabilitza de cara la revetlla de sant Joan

I el temps que segueix fent de les seves amb uns dies mogudets, com per exemple dimarts al vespre semblava que havia de caure el diluvi universal, i al final només va deixar que quatre gotes mal contades de les que no ens en vam donar ni compte.

Publicitat

El temps tendeix a estabilitzar-se i sembla que no ens farà la guitza aquest cap de setmana i podrem gaudir d’una bona revetlla de Sant Joan.

Així doncs, entre avui i demà ha de passar les restes d’una pertorbació arrosegada per la depressió que a hores d’ara es troba situada al golf de Biscaia amb la intenció de deixar cuatre gotes tot i que no sembla que al final arribin ni a caure. Després d’aquests dos dies, la situació tendeix a estabilitzar-se amb cels que estaràn mig tapats però que deixaran alhora gaudir del sol i sense precipitacions.

Publicitat

Pel que fa a les temperatures, també es mantindran estables amb màximes als voltants d’entre els 28 i 30ºC i unes mínimes un pèl més altes que aquests últims dies que arribaran als 16ºC. Sembla ser que per la revetlla de Sant Joan, això si, les temperatures tindran un repunt d’entre 1 i 2ºC que ens permetran gaudir més de les festes.

Sabies per què es desborden els rius?

Després d’uns dies marcats per les grans plujes (i grans desglaços de neu) que han provocat la enorme crescuda de rius Aranesos com per exemple la Garona, i que han acabat enduent-se tot el que se’ls hi ha posat al davant, no està de més explicar aquesta setmana el perquè d’aquest fenòmen i quines possibles solucions en podríem trobar.

En un principi, l’explicació és fàcil, tot i que hi succeeixen diversos processos que culminen en la crescuda.

Conca hidrogràfica de l'Ebre
Conca hidrogràfica de l’Ebre

El primer, i que contribueix més a l’augment del nivell és la pluja. La pluja deixa anar una quantitat d’aigua molt important en poca estona, la quantitat important no és però, la que pugui caure a sobre del riu, sinó que s’ha de tenir en compte tota la superfície de terra on hi cau aigua i que, com a destí final acaba sent el riu. Aquesta zona se li diu conca hidrogràfica. Aquesta conca hidrogràfica abarca per allà on passa el riu, però també els seu afluents com ara rieres i torrents i també, una cosa que sovint no es té en compte però és important, la gran quantitat d’aigua que s’evacua de les poblacions i ciutats a través del sistema de clavegueram cap al riu. El conjunt d’aquestes aportacions d’aigua provoquen la enorme crescuda del riu en qüestió de minuts.

El segon fenomen, i no poc important, es el fet de que sigui primavera, que comporta un important desglaç del que ha estat un hivern on ha nevat molt, augmentant el cabal de forma considerable.

Tot allò succeït a la Val d’Aran ha comportat molta polèmica entre diversos professionals en qüestió de seguretat ciutadana i altres professionals com geòlegs, ambientòlegs i els propis gestors de l’aigua i població afectada.

Aquest desastre, tot i que inevitable ja que és un fenòmen natural, es podria haver paliat amb una millor gestió de la llera del riu, desbrossant i retirant massa vegetal per a evitar l’augment de material groller, ja que aquest tapona i fa augmentar la velocitat de l’aigua i elements contundents en ella que fa que sigui més agressiva.

L’altre element clau és però la pressió humana que hem realitzat sobre aquests recurs natural, exposant-nos inevitablement a un risc que tot i que és improbable, segueix estant present, o si no preguntin a aquells veïns que van viure la riuada de l’any 1962.

Publicat el 20 de juny a les 21:30 per Isidre Lorenzo

Author: Albert Miralles