A les portes d’un cap de setmana en que haurem de tornar a treure els paraigües

Els núvols i les pluges ens han acompanyat els últims dies
Els núvols i les pluges ens han acompanyat els últims dies

Tot i que la majoria ja tenim ganes que arribin les temperatures i sol estiuencs, el temps que està fent aquests dies és idoni per a una bona collita o dit d’una altra manera, com deien els nostres avantpassats Maig calent i plujós, fa l’any ric i abundós.

Publicitat

Tot i que aquesta tarda el cel ha quedat sense núvols, tots els pronòstics ens recomanen que no amaguem gaire el paraigües ja que durant tot el cap de setmana i la setmana vinent s’esperen pluges. Aquestes pluges seran de caràcter puntual, com aquests dies enrere però, deixaran una important quantitat d’aigua allà on descarreguin. La probabilitat que plogui, varia segons els dies, dissabte la possibilitat es d’un 80%, mentre que demà, diumenge i dilluns les opcions de prcipitació seran menors però a tenir en compte.

Pel que fa a les temperatures, avui ja em tocat fons i aquestes es mantindran o tendiran a pujar una mica al llarg de la setmana, amb màximes que aniran oscil·lant entre els 20 i 22 ºC i mínimes entre 10 i 13ºC.

Publicitat

Sabies que són les erupcions solars?

forat solar
forat solar

Entre el diumenge 12 i dilluns 13 de maig es van donar les erupcions solars més importants d’aquest any 2013 amb 3 episodis de colosals dimensions. Les erupcions solars es produeixen per complicats processos electromagnètics on hi influeixen unes altíssimes temperatures (centenars de milers de ºC) i partícules que a causa d’aquesta temperatura assoleixen velocitats properes a la velocitat de la llum (quasi 300.000.000 metres per segon). Aquestes molècules impacten entre elles al voltant de les taques solars (com la que es pot observar a la imatge) ja que generen un camp electromagnètic gegantí i alliberen una energia equivalent a desenes de milions de bombes d’hidrogen (6×1025 Joules).

Els experts classifiquen aquestes erupcions, segons la quantitat de raigs X que emeten aquestes explosions, en 4 categories: A,B,C,M i X. La primera (A), representa una potència 10 vegades menor a la segona (B) i així successivament. Les tres erupcions produides entre diumenge i dilluns van ser de categoria X. El vídeo de tot seguit mostra una de les tres erupcions que van succeir diumenge passat:

Publicat el 16 de maig de 2013 a les 22:35 per Isidre Lorenzo.

Author: Vicenç Moliné