2 anys a l’ajuntament

Aquest maig es compleixen 2 anys de la nostra entrada a l’ajuntament i volem aprofitar aquesta tribuna política per fer balanç de la nostra feina i de quina situació ens hem trobat dins de la institució.

Publicitat

Una de les primeres decisions que vam prendre, va ser votar en contra de les assignacions als grups municipals. En comptes de renunciar a aquesta assignació, vam decidir reinvertir l’assignació en les entitats de Castellbisbal. Així va néixer el Retorn Social. Aquest any hem fet la 2a edició i moltes entitats s’han animat a presentar els seus projectes. El col·lectiu de dones feministes Roja Llavor i el Club Futbol Sala Castellbisbal han estat les entitats seleccionades en aquesta edició.

Un dels nostres objectius també ha estat poder portar a debat molts dels temes que estaven al nostre programa electoral. Així hem presentat mocions, que s’han aprovat en el ple, per millorar l’accés a l’habitatge, per millorar la seguretat de les dones en el transport públic o per tenir més zones d’esbarjo per a gossos. La nostra sorpresa ha estat que, tot i haver-se aprovat aquestes mocions, l’equip de govern pràcticament no les ha implementat. 

Publicitat

També hem presentat mocions que no han estat aprovades pel ple. Moció de suport al col·lectiu feminista 8 mil motius, moció per la creació d’una empresa pública de serveis, moció per a què Castellbisbal esdevingui un espai lliure de caça o moció per reclamar a Endesa per incompliments de contracte que van quedar plenament demostrats. La nostra sorpresa ha estat l’argumentació que els diferents grups polítics han fet servir, on han arribat a felicitar-nos per la moció i seguidament votar-hi en contra per ser el nostre grup qui la presentava.

La situació més estranya ha estat, sens dubte, la moció pel canvi d’ubicació de la residència de la gent gran que el mateix alcalde va decidir censurar i que no arribés al ple per evitar un debat que no volia que fos públic. En una acció de dubtosa legalitat, va censurar la nostra moció forçant el reglament orgànic municipal. Un avís de com es treballa a dins de la institució on no es permeten debats que molestin a l’equip de govern.

Un ajuntament al qual li falta molta transparència, aquest any és el primer any que l’equip de govern ha publicat el pressupost complet tal com marca la llei i la pròpia ordenança de transparència del nostre ajuntament. Un passeig pel Portal de Transparència de l’ajuntament us permetrà veure que molta informació no està publicada i molta informació fa anys que no s’actualitza.

Però no ens hem oblidat que volem tenir un peu a la institució i un peu al carrer. Així que hem utilitzat els diners que el regidor rep per mantenir la nostra seu al carrer major i cedir-la a totes les entitats que ens ho han demanat. Aprofitem per reiterar la nostra oferta a totes aquelles entitats que ho necessitin. També vam recollir aliments, menjar, roba i higiene personal pels refugiats a Grècia, ajudant a SOS Refugiados. I hem continuat amb la nostra parada anual de Sant Jordi, reciclant cultura i portant els llibres de Tigre de Paper que ens parlen de Feminisme, Socialisme i Països Catalans. També ens hem reunit amb totes aquelles veïnes que us heu acostat amb algun problema i hem intentat donar-vos escolta i ajuda per saber com tenir resposta a les vostres peticions a l’ajuntament.

I no hem acabat aquí, tenim molts temes que hem treballat internament des de fa mesos i que presentarem properament en forma de moció o campanya. Els propers dos anys seran encara més intensos que els dos anteriors.

Per últim, volem agrair a l’alcalde i al seu equip de govern aquests dos anys (activeu el vostre mode ironia per aquest paràgraf). Si no fos per tots els entrebancs, mitges informacions i comentaris sense dret a rèplica a final de ple que ens dedica, no haguéssim après tant ni tan ràpid. Gràcies als entrebancs, hem après a trucar a la porta del Síndic de Greuges per obligar-lo a publicar el pressupost municipal, o a presentar recurs per via administrativa per a què un tècnic canviï una decisió seva anterior, o a presentar reclamacions al GAIP quan no se’ns lliura tota la documentació que necessitem. Gràcies, Joan!

Podeu trobar un recull de totes les mocions que hem presentat: https://www.cupcastellbisbal.cat/cup-castellbisbal/plens-municipals/mocions-presentades