1r any de govern

ERC_Esquerra_castellbisbal_color_rgbQuan fa més d’un any que  Esquerra té tres regidors al govern municipal, creiem que cal agrair i destacar  la tasca que tots tres desenvolupen  des de les seves regidories. Volem, també, destacar la feina que fan tots els regidors, tant des del govern com des de l’oposició i, naturalment, des de la discrepància política sana i necessària fins i tot dins de l’equip de govern.

Publicitat

Quan vàrem  decidir arribar un acord de govern, teníem molt clar que era per millorar la vida de totes les persones que viuen al poble.

La feina amb els nostres socis de govern no ha estat una bassa d’oli, però quan hem acordat les bases de les actuacions per millorar la vida de la gent de Castellbisbal, tot ha estat més fàcil: estem convençuts que portarem a terme els compromisos adquirits al programa electoral.

Publicitat

Cal dir que, en l’àmbit nacional, estem en un moment apassionant i que segurament portarà a haver de prendre decisions molt importants pel futur del nostre país des dels ajuntaments, on aquests seran cabdals en la construcció d’un nou país;  estem convençuts que, quan sigui l’hora, tots els regidors que donen suport amb més o menys grau en aquests moments al procés cap a la República Catalana, estan a l’alçada dels fets històrics que  viurem en els mesos vinents.

La tasca dels nostres regidors  va directament encarada a prioritzar aquesta millora;   des d’Esquerra la volem posar en valor i us volem fer  un resum breu de les principals accions que s’han portat a terme durant aquest temps.

picture1

TONI PONS (regidor de Promoció Econòmica)

En Empreses i Ocupació volem destacar:

 • L’augment molt significatiu de les visites a les empreses, fet que està comportant una millora en la relació i el coneixement del nostre teixit empresarial que es tradueix amb més ofertes de treball, reducció de l’atur i una millor relació entre l’Ajuntament i el teixit empresarial del poble.
 • Destinarem 420.000 EUR en els pròxims quatre anys a afavorir que trobin feina els col·lectius en què es concentra la bossa de l’atur, que són: les dones més grans de 30 anys, els homes més grans de 45 anys, els aturats de llarga durada i els alumnes de cursos ocupacionals.

Prioritzarem per aquests ajuts i en aquest ordre els autònoms, les pimes i les grans empreses. (La subvenció màxima per treballador són 3.500 EUR)

En Comerç Local volem destacar:

 • Hem creat la figura d’un interlocutor entre l’Ajuntament i el comerç local per tal d’aconseguir més proximitat i rapidesa en tots aquells assumptes que afecten directament el comerç; s’han efectuat més de 600 visites.
 • Hem ajudat a crear i professionalitzar una nova associació de comerciants: BiSCA.
 • Hem dissenyat 14 campanyes comercials amb un gran impacte econòmic per al poble com “El Comerç es mulla“, o bé “La Ruta de la Tapa“ amb més de 8.000 tapes venudes.
 • Hem creat la Targeta Compradors per Castellbisbal, una targeta de fidelització per a tot el comerç local amb molts avantatges tant per als comerciants com per als clients. És una eina que permetrà conèixer el perfil i els hàbits de compra dels clients, o bé premiar-ne la fidelitat. En definitiva, el que volem és incrementar les vendes i oferir un valor afegit al comerç local.

 

Mª ISABEL MÉNDEZ (regidora d’Educació i Comunicació)     

Regidoria d’Educació

 • L’ajut per material escolar de 50 € als alumnes empadronats i matriculats als centres educatius públics del poble entre P3 i 4t d’ESO fins al curs 2018-2019.
 • Per potenciar l’anglès a les escoles, hem augmentat l’aportació en 2.500 €, fet que comporta arribar als 7.500 € per cada centre per al projecte de suport a la llengua anglesa.
 • Donem suport al monitoratge als dos centres que l’han perdut (Benviure i Les Vinyes) amb una aportació de 3.000 € per centre.
 • Estem apostant en contra de l’abandonament escolar prematur tot facilitant la tornada als estudis; treballem amb diferents cicles formatius que permetin recuperar aquests alumnes, com és el nou curs per a l’obtenció del graduat en educació secundària (GES) que dóna la possibilitat d’accedir als estudis de batxillerat i als cicles formatius de grau mitjà de formació professional.
 • A l’escola bressol municipal La Caseta, hem posat en marxa el Racó de les Famílies, un nou servei d’assessorament pedagògic per a pares i mares, i hem ampliat el servei d’acollida.
 • Hem aportat 15.000 € per a la compra d’instruments per al professorat de l’Escola Municipal de Música Miquel Blanch.
 • A la Biblioteca hem continuat en la nostra línia de potenciar les llengües; per això, s’ha ampliat l’espai de llengües, s’ha augmentat la compra de novel·les en diferents idiomes i hem incrementat les sessions  de l’hora del conte ”Story time” que es fan els dissabtes.
 • Tenim projectes en marxa que anirem desenvolupant com:
  • L’Educaentorn: una eina que permet recollir i gestionar l’oferta de serveis, activitats i recursos existents a cada municipi ofert als centres via web.
  • Llibres en mans de dones: es farà a l’escola Els Arenys en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Biblioteca Municipal Josep Mateu i Miró
  • Escoles d’altres mons: un projecte que s’havia presentat amb anterioritat però que aquest any el farem conjuntament amb la Regidoria de Cooperació; començarà el 3 de novembre.
 • Continuem desenvolupant el Projecte Educatiu de Castellbisbal (PEC); en tenim previst el fòrum per a l’últim trimestre de l’any.

Línies de treball de la Regidoria

 • Continuar donant suport per la millora als centres de l’anglès com a projecte.
 • Lluitar contra l’abandonament prematur i facilitar la tornada als estudis, ja que la societat no ens permet deixar d’estudiar durant tota vida.
 • Assessorar i informar tant els joves com les famílies de l’ús de les xarxes i de les seves conseqüències.

Regidoria de Comunicació (compartida amb AC -Joan Playà)

 • Hem donat un nou format al butlletí: té periodicitat bimestral i dos monogràfics (un de Festa Major d’Estiu i un de Nadal). L’objectiu és vincular la publicació escrita a les noves tecnologies connectant-la amb les xarxes; codi QR, Facebook, Twitter i espai web; també s’hi han afegit dues seccions per donar coneixement de l’acció de govern: Passem comptes i Acords del Ple Municipal.
 • Segell Infoparticipa: és una tasca que porta el Departament de Comunicació mitjançant la informació que donen la resta de departaments. Fins fa poc no aprovàvem (ens movíem en un 4). Ara, però, el web de l’Ajuntament ha obtingut per primera vegada el certificat de transparència Infoparticipa que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que garanteix que el portal municipal compleix els requisits bàsics per assegurar que els ciutadans disposen d’informació transparent.

És el reflex de la informació de tots els àmbits: econòmics, plens, acords, contractes, subvencions, CV… i fruit d’aquesta claredat i de complir els requisits que marca la Universitat Autònoma de Barcelona. Només 61 ajuntaments, dels 947 que hi ha a tot Catalunya, han obtingut aquest reconeixement -que es renova cada any- després de superar amb èxit les avaluacions fetes per la universitat. Hem aconseguit arribar al 92.31%. L’objectiu per al pròxim any és presentar-nos a l’examen anual i millorar aquest percentatge.

 • S’ha millorat el web municipal fent-lo més intuïtiu i de fàcil accés.
 • Referent a l’APP; s’ha unificat i s’ha suprimit la línia Verda i l’App d’FM per deixar una única APP.

SERGI BONILLA (regidor de Cultura i Patrimoni Cultural)

Destaquem:

 • La Festa Major d’Estiu es va escurçar un dia amb l’objectiu d’intentar que els actes fossin més compactes, que la gent pogués sortir al carrer i sempre trobés alguna activitat o altra, donant-li un nou format i apostant com mai per la cultura popular i per grups del país.
 • A l’Auditori d’Els Costals volem continuar oferint una programació estable, de qualitat i oberta a tots els públics. Cal destacar l’oferta infantil que proporciona l’entitat de la Xarxa i les produccions locals amb l’Elenc Teatral.
 • Es va col·laborar estretament amb la Federació Catalana dels Tres Tombs i amb els Amics de Sant Antoni Abat de Castellbisbal per fer possible la Trobada Nacional dels Tres Tombs, que va acollir més d’una seixantena de pobles que ens van visitar amb els seus carros.
 • Per facilitar que les entitats locals, especialment les colles de foc, puguin viatjar pel territori representant Castellbisbal, s’ha adquirit un petit remolc perquè puguin transportar-hi el seu material. Hi podran posar les cuques, els carros per a la pirotècnia, les forques, els tabals dels Tabalers de Castellbisbal, la Mulassa…

I ben aviat tenim intenció de desenvolupar diversos projectes …

 • Casa de la Festa/Tradicions: volem que sigui un espai on encabir la imatgeria i activitats de Castellbisbal, mitjançant un cicle de l’any i adoptant la forma d’espai expositiu permanent. Segurament un dels llocs més idonis seria la part de baix del vestíbul de l’Auditori.
 • Seguirem vetllant pel patrimoni del nostre poble i continuarem amb les fases de restauració de Can Pedrerol i de l’ermita de Sant Joan de Benviure.
 • Tenim el projecte d’anomenar els carrers o espais del poble que, popularment, s’han dit d’una manera però que el nom del carrer no es correspon amb aquest nom popular. Per exemple: carrer Vell, la Bassa, carrer dels Balcons… I identificar-los amb quelcom que ho indiqui.
 • L’Abans: És un projecte -que volem encetar i que s’ha dut a terme a 122 pobles catalans- on s’explicarà la història de Castellbisbal des de la primera fotografia que es trobi (normalment de finals de segle XIX fins a finals del XX). El text serà escrit per un equip d’historiadors. Aprofitem aquest entorn per fer una crida: aneu traient la pols a les fotografies perquè ens interessaria molt que hi participéssiu, ja que sense els fons particulars, la història del nostre poble no tindrà sentit.
 • Magatzem d’entitats: volem adaptar un espai que actualment sembla un traster i fer-hi petites cabines perquè les entitats puguin dipositar-hi el seu material i desar-lo en un lloc més net i segur.
 • I volem seguir treballant per millorar i adaptar les festes locals més nostrades (Carnestoltes, Festa Major…) de la mà de les entitats del poble, que fan, constantment, una gran feina perquè tots puguem gaudir i participar de les tradicions a Castellbisbal.

Totes aquestes actuacions són fruit en part de la feina de governs anteriors, de la molta dedicació i altíssima professionalitat de tots els treballadors de l’Ajuntament, i també de la gran feina que s’està fent des de l’equip de govern i, per tant, dels nostres regidors, que amb la seva dedicació i amb les ganes de deixar un poble millor del que ens vàrem trobar, estan fent una gran feina, estan deixant empremta. Estem convençuts que en els  mesos vinents i anys aquesta feina anirà donant cada cop més protagonisme a la gent, fent-la encara més partícip de les decisions i fins i tot del destí de part del pressupost municipal.

 

David Asensi

ERC Castellbisbal

Author: Vicenç Moliné