1-O

Fa un any que més de dos milions de persones vàrem exercir el nostre dret de votar, però no sols es va votar, es va desafiar l’Estat i vàrem guanyar.

Publicitat

Però per arribar a exercir el nostre dret a votar en un referèndum d’autodeterminació, va caldre la implicació de moltíssima gent, de la societat civil, dels partits polítics i de les institucions i, per descomptat, va caldre defensar com un sol poble les urnes de l’agressió d’un estat que ens agredeix i que no és el nostre.

En l’homenatge a aquest fet, ens ha sobtat la inscripció que l’Ajuntament ha posat a l’IE Les Vinyes: sorprenentment, no hi surt cap de les paraules que tant l’ANC con Esquerra vàrem demanar que hi fossin, no hi ha cap paraula com, REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ, INDEPENDÈNCIA, REPÚBLICA…

Publicitat

La papereta de vot que vàrem defensar deia molt clarament que el que estàvem fent era votar en un referèndum d’autodeterminació per triar democràticament si volíem un estat independent i en forma de república, però cap d’aquestes paraules no hi surt!

Tot plegat demostra que l’equip de govern d’Alternativa, un cop més, en el procés cap a la República posa aigua al vi, aigualeix les propostes d’Esquerra i de la societat civil per no perdre vots, per no significar-se públicament i per no comprometre’s. Com van fent, ple rere ple, amb l’abstenció de l’alcalde en les mocions a favor de la República i en contra del 155 o fins i tot amb algú vot en contra de les propostes dels partits independentistes.

El trencament per part d’Alternativa del pacte amb Esquerra ha comportat  passar de tenir un govern independentista a un govern en minoria que navega entre dues aigües per no perdre cap vot: al final, s’ofegaran enmig del mar de l’Equidistància!

Per molts discursos que faci l’alcalde l’Onze de Setembre, els fets, la manca de compromís institucional, la negativa de signar acords i de significar-se públicament deixen molt clar un dels aspectes negatius del trencament del pacte per part d’Alternativa: aquesta manca de compromís, ja que el pacte signat per ambdós partits deixava molt clar el sentit de vot i el compromís de TOTS els regidors en aquest procés.

Molts alcaldes del país fan palès que estan compromesos i ells sí que han signat acords, i s’han significat i, per aquest motiu, molts d’ells estan encausats, però el Sr. Playà NO, perquè no signa res que el comprometi, i s’absté en tot el relacionat amb el procés… Menys paraules, més fets i compromís és el que cal. Fa discursos per acontentar una part de la seva parròquia, però a nosaltres no ens enganya, Esquerra sí que està compromesa, la societat civil, sí que està compromesa i això té uns resultat coneguts de tots: els nostres líders socials i polítics són a la presó o a l’exili: és el que té tenir conviccions de país fermes i defensar-les fins a les darreres conseqüències.

David Asensi

Publicat el 20 d’Octubre de 2018 a les 19:00 per la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya