L’Ajuntament denunciarà la Guàrdia Civil per la seva intervenció a Les Vinyes

L’Ajuntament de Castellbisbal denunciarà la Guàrdia Civil per la seva intervenció a Les Vinyes l’1 d’Octubre, quan va entrar per la força al col·legi electoral instal·lat en el centre amb la intenció d’endur-se tot el material del referèndum, deixant al seu pas 11 persones ferides.

Publicitat
Restaurant Masia Can Campanyà

Així ho va anunciar l’alcalde, JJoan Playà, al darrer Ple municipal celebrat el dos d’Octubre, l’endemà del referèndum. A hores d’ara, segons han confirmat des del consistori, estan preparant la denúncia amb els serveis jurídics de l’Ajuntament per trobar la millor fórmula.

El ple, aplaçat una setmana degut als esdeveniments previs a l’1 d’Octubre, va començar amb un torn obert de paraula per a tots els grups, amb l’objectiu de permetre a tothom “puguin manifestar el que considerin oportú dels fets que van succeir ahir al nostre municipi i al nostre país”.

Publicitat
Restaurant Masia Can Campanyà

La primera intervenció va ser de Ciutadans, que va considerar que l’1 d’Octubre va ser un dia “trist” però va evitar valorar la intervenció policial, al temps que va considerar que el referèndum era l’excusa del Govern per declarar la independència.

El PDCat, per la seva banda, va destacar que el 1 d’Octubre ja és una data “per a la història” i va qualificar les intervencions policials d'”inadmisibles” i han suposat una “violació dels drets civils fonamentals i una agresió indiscriminada a la societat catalana que ha deixat gairebé 900 ferits”. Segons el PDCat, aquestes accions deixaran unes “ferides més profundes que dificilment curaran”.

Des d’Esquerra, es va destacar l’esforç col·lectiu que va fer possible un referèndum on, segons van destacar, van poder votar els que volien la independència, els que no i els que van votar en blanc. El regidor republicà Sergi Bonilla va qualificar directament les accions de l’estat de “terrorisme” i va recordar que la Guàrdia Civil no va ser capaç d’endur-se les urnes. El líder d’ERC, Toni Pons, va llegir la declaració promoguda per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), acabant el seu discurs reproduint l’audio de la noia que explica en una nota de veu com l’han pegat i li han trencat els dits de la ma, testimoni que més tard ha rectificat les seves declaracions.

El PSC, a través del seu portaveu David Vidal, va coincidir en senyalar que el 1 d’Octubre havia estat un dia “trist” i va “rebutjar fermament” l’ús de la violència per part de la policia, que va considerar que no té cap mena de justificació. “Ningú s’espera d’un estat de dret que faci servir la violència quan els que estan davant no estan fent ús de la violència”, va sentenciar, afegint que també condemnen els insults i les amenaces. Així mateix, Vidal va apuntar que les vies unilaterals “no són una solució” i va demanar “diàleg, acord i canvi”

També des del PSC, la seva líder Dolors Conde va intervenir assegurant que “com a socialistes i com a potarrojos, estem consternats de tot el que va passar ahir”. Conde va reiterar que no creuen en un referèndum “on el nostre vot no estava garantit” i volen creure en l’estat de dret però “quan sentim que tenim un govern a l’estat espanyol que no és demòcrata, ho faig meu”. Acte seguit va explicar que “quan vaig veure que  atonyinaven a veïns meus, vaig agafar el cotxe i vaig anar a votar a Ullastrell”. Segons va explicar, no va venir a votar a Castellbisbal “per que tenia por”, afegint que aquest sentiment el comparteixen molts dels seus companys. Així, Conde va demanar “convicència” per part de totes les parts, demanat-los que “parlin, que se sentin i que parlin”, recordant que hi ha alcaldes socialistes que han rebut amenaces i no poden sortir al carrer. “Totes les bandes hem de fer una profunda reflexió”, va sentenciar.

Des d’Alternativa, Joaquim Sardà va reivindicar la feina feta des de l’Ajuntament per permetre el referèndum “sense fer servir ni un euro de diner públic”. Sardà va condemnar la represió exercida per l’estat espanyol des del 20 de setembre i va tenir paraules d’agraïment pels Mossos d’Esquadra que van treballar a Castellbisbal l’1 d’Octubre i tots els que van fer possible el referèndum, paraules d’agraïment a les que es va sumar la regidora Susanna Solé.

L’alcalde Joan Playà va ser l’encarregat de tancar el torn obert de paraules manifestant la seva sorpresa pel fet que Castellbisbal va ser l’únic poble a part de Sabadell – on havia de votar Carme Forcadell- del Vallès Occidental on va intervenir la Guàrdia Civil. Playà es va mostrar satisfet de que a Castellbisbal s’hagués pogut votar i agrait del comportament mostrat per la població de Castellbisbal.

Publicat el 12 d’octubre de 2017 a les 13:00 per Vicenç Moliné

 

 

Notícies relacionades


La publicació de comentaris a 772.cat implica la prèvia acceptació de la nostra política de comentaris
 • Xavier
  • Freedom

   ?????
   Que el problema no està amb la gent???
   El problema està amb la merda de govern central que tenim l!!!!
   Està enfonsant aquest país, portant-lo a la ruina, amb tots els casos de corrupció, pulint-se el fons de pensions, fent inversions mil.lionàries en AVEs, aeroports, etc… que no són rentables ni aporten res al país, fent cas omís a les necessitats reals….
   Estem endeutats com mai!!!
   La Merkel va fer canviar la Constitució Espanyola (aquesta que és intocable) prioritzant el pagament del deute abans que les pensions, la sanitat, l’ensenyament…..

   És que és un suma i sigue de despropòsits. No entenc que la resta d’Espanya no se n’adoni!!!!

   Tothom hauria de voler la independència del Govern Central!!!

   Fora PP, PSOE I CIUTADANS !!!

 • Xavier

  Veo que tenéis poco que hacer, ¿Por qué no os ponéis a calcular que puede suponer para nuestra comarca que la SEAT abandone Cataluña? Que parece ser que representa un 10% del PIB de toda la región.

 • Jaume Farre Silvestre

  No us entendré mai..! No teniu dret que queixar-vos. Esteu escoltant cada dia de cada dia, per absolutament tots els mitjans de comunicació de totes les modalitats i d’àmbit estatal que “ens estimen”, que ens estimen als catalans i a Catalunya, quasi amb bogería. Llavors no teniu raó de queixar-vos. Només cal que penseu, per un moment, que passaría si no “ens estiméssin”…! Però no patiu gens que això no arribarà, perquè el seu amor és etern i crònic i per aquest motiu, el tracte serà com el de fins ara i des fa tres-cents anys (abans i tot): ajut, respecte, protecció, delicadesa, sempre d’igual a igual sense fer ostentació de qui és l’amo i qui l’esclau. Penso, companys, que haurieu de ser un xic més tolerants amb les “pessigolles” i no tant ploramiques. Vatua l’olla. Salut per a tothom.

Top