Tribuna politica

La responsabilitat de l’oposició

La principal responsabilitat d’un partit d’oposició és fiscalitzar i controlar les actuacions dels membres del govern, per tal de garantitzar que en tot moment es prioritzen els interessos dels veïns i veïnes de Castellbisbal, i no interessos personals dels membres del govern.

Publicitat
Dental Gaudi

En aquest sentit, els i les socialistes feia setmanes que veníem denunciant una sèrie de decisions adoptades pel regidor d’ERC, el Sr. Toni Pons, que consideràvem poc afortunades. Al 2016 des del grup socialista vam retreure als regidors d’ERC el fet de no haver volgut fer costat als seus companys de govern en un acte de Costablanca, sota l’excusa de l’ús del castellà.

La legislatura és va iniciar, al maig del 2015, amb una perspectiva no gaire optimista pel que fa a l’ètica pública. La primera decisió del Sr. Pons va ser assignar-se una dedicació exclusiva, quan en realitat va optar per mantenir una feina externa a l’Ajuntament.

Publicitat
farmacia-m-castelana

A principis del 2017 es va decidir externalitzar dos serveis municipals de l’àrea de Promoció Econòmica: el servei de dinamització del comerç local i el servei dinamització del teixit empresarial. Una externalització innecessària, en la mesura que suposava una despesa en 3 mesos de 18.000€, quan l’activitat podria haver estat assumida per un tècnic municipal.

Certament, aquests actes mostraven manca de sensibilitat i la preferència de la gestió privada dels recursos públics, però eren actes transparents i que responien a una determinada forma de fer i pensar. Transparència que el regidor d’ERC, Toni Pons, no va respectar al maig i juny de 2017 quan va encarregar la confecció d’un estudi per la modificació de l’ordenança de Paisatge Urbà a una empresa d’un exmembre de ERC de Rubí. Contracte que va rescindir un cop que es va fer públic a través de les xarxes socials.

Els i les socialistes no considerem gaire ajustat a l’ètica pública adjudicar un contracte menor d’un àrea que no és competència del regidor que l’encarrega, a una empresa d’un exmembre del mateix partit, i per això, en compliment de la nostra responsabilitat com a partit de l’oposició, vam denunciar aquest fet al passat ple municipal de juliol. Denuncia que l’Alcalde, Sr. Joan Playa, va utilitzar per retirar les competències al Sr. Toni Pons.

Formar part d’un govern té una sèrie de responsabilitats, entre les quals es troba la rendició de comptes i la transparència absoluta d’allò que es fa, especialment quan implica la gestió de diners públics. En un context marcat pels casos de corrupció a nivell nacional i autonòmic, cal evitar els nominacions a dits, i prioritzar els sistemes de contractació que garanteixin criteris d’imparcialitat i objectivitat, com seria el concurs públics per seleccionar les persones o empreses que han de servir al poble. Si algú ignora aquests principis de transparència esta incomplint amb les seves responsabilitats ètiques de servidor públic, i està disminuint la confiança de la ciutadania en les seves institucions.

Les nostres conviccions d’ètica pública ens van portar a denunciar el comportament del regidor de ERC de promoció econòmica. Fer-ho era la nostra responsabilitat de partit d’oposició, igual que haver mantingut un comportament exemplar era el deure i la seva responsabilitat del Sr. Pons.

Tot i així,  hem de retreure a Alternativa per Castellbisbal la seva incapacitat per dotar al poble d’un govern estable. Alternativa porta dues legislatures seguides trencant o fent provocar el trencament dels pactes de govern. La inestabilitat i la falta de comunicació en un govern de coalició porta a la mala gestió dels recursos públics. Al final, els veïns i veïnes son els qui pateixen l’absència de les polítiques públiques que cal implementar per donar resposta a les seves necessitats.

El fracàs de la coalició de govern Aternativa-ERC, no és només responsabilitat d’un individu, sinó de tot l’equip, que hauria d’haver estat capaç d’identificar les necessitats socials existents i crear propostes solides per resoldre-les, acordant un autèntic programa comú de govern.

Els i les socialistes vam complir amb la nostra responsabilitat al govern, creant coalicions solides encaminades a l’atenció de les necessitats de la vil·la, i ara com a partit de l’oposició continuarem complint les nostres obligacions: vigilar al govern i fer totes les propostes que creiem necessàries per millor la vida dels nostres veïns i veïnes.

Publicat el 15 de juliol de 2017 a les 19:30 pel PSC de Castellbisbal

Etiquetes ,

Notícies relacionades


La publicació de comentaris a 772.cat implica la prèvia acceptació de la nostra política de comentaris
 • Xavier

  Sr. Jaume, va usted a desgastar la palabra historia, no estaría de más que aclarara cuando empieza “su historia” y antes de esa fecha que había, y de paso aclare cómo debe ser el “buen catalán”, siempre es interesante conocer tesis fundamentalistas raciales.

 • Jaume Farre Silvestre

  “La responsabilitat de l’oposició”, una frase lapidaria..!! Tant de bó la tinguèssiu també present amb el país, amb la seva cultura, llengua, institucións i per sobre de tot i com a denominador comú: la seva història..! Ep, estic parlant de Catalunya, no sigui que em contesteu que ja la teníu. Queda clar, oi.? Si vosaltres creieu, i en teniu dret que el postulat del Sr. Pons és mereixedor de denúncia i posterior sortida del govern municipal, us imagineu on “s’hauria d’enviar” al vostre president ballarí, Miquel Iceta, des de fa deu anys..? Aquest sí que és mereixedor de retirar-lo de la política a patades. Malgrat que a mi ja m’està bé que ens hagi dut, ell i els seus amos, a la situació politíca/social on som. Els hi haig d’estar agraït. “La responsabilitat de l’oposició”, bonica frase, però quina llàstima que només és faci servir per interessos puntuals i partidistes. Salutacions

 • Laura

  Estimats socialistes, obrers i espanyols. Sé que insistir en tot el tema del castellà us fa guanyar vots i és per això que constantment treieu aquest tema però permetre que en el segle XXI un alcalde d’una població catalana faci un discurs exclusivament fent servir el castellà tenint en compte com ha estat de maltractada la nostra llengua al llarg dels darrers 300 anys , ERC va fer el més correcte i coherent.

 • Jaume

  Puc estar d’acord amb quasi tot el que comenteu, però teniu poca memòria; recordeu al Regidor Antoni Ferrero ?. ERC el va expulsar del partit pels seus comportaments. Recordeu que el trencament CiU – Alternativa el vareu acordar pensant en fer desaparèixer AxC ?. En aquest cas, el grup d’Alternativa, sembla, no ha perdut la confiança amb ERC i el seu programa, sinó amb la manera de fer, individualista i gens tranparent del Sr Pons; tal i com comenteu. Amb ERC, amb Sergi Bonilla, amb Isabel Méndez, Altetnativa, sembla, hi manté la confiança. Només calia que el Sr Pons dimitís, ERC escollís un nou Regidor i un/a alcaldable per ser Alcalde/sa a partir de febrer. Vull pensar que encara hi són a temps.
  Qui ha actuat de manera incorrecte és el Sr Pons. Poder pensa/va que un Ajuntament es es pot gestionar com una empresa privada; aquí és on la va errar.

  • Laura

   Actuar de manera incorrecte és intentar gestionar una regidoria de promoció econòmica com una empresa privada ?
   Si el Sr. Pons hagués perdut la confiança amb l’alcalde, aquest també hagués dimitit ?
   No hi havia un acord de govern signat pel Sr. Playà i el Sr. Pons a on deia que durant la primera quinzena del febrer del 2018 el Sr. Pons seria alcalde ?
   En aquell acord hi diu res sobre si algú perd la confiança sobre algú altre ?
   Manera de fer individualista vol dir no consensuar els contractes que ha fet ?
   I sinó s’han consensuat com és que sempre han estat aprovats pels vots d’AC i ERC.
   Perdoneu però d’això se’n diu fer el llit a algú per aconseguir una finalitat : que el Sr. Playà sigui alcalde dos anys més.
   Això és un TRENCAMENT del pacte per part d’AC en tota regla.

   • Jaume

    A la 1ra- Sí. A més s’incompleixen els principis de transparència de la regidoria que portava Toni Pons.
    A la 2na- És un pur supòsit i els supòsits només són hipòtesi.
    A la 3ra- Sí. Està signat per ells dos.
    A la 4ta- No. Per això mateix. Conxi Llurba quan era alcaldessa va trencar el pacte amb Alternativa. Ara “es fa una proposta a ERC” per seguir el pacte i ERC no l’accepta i trenca el pacte. Alternativa -he llegit- continua confiant en ERC; no en el Sr Pons.
    A la 5na- Sí. No consensuava quasi res; és més intervenia en les altres regidories sense consultar amb els i les titulars -s’ha publicat i es pot seguir en el Ple de juny penjat a YouTube.
    A la 6na- No. Els contractes menors no es voten en el Plens, només se n’informa en la “relació de decrets” a tots els grups polítics del consistori.
    NOTA: Comparativament, el President Puigdemont va fer fora del Govern al Conseller Baiget “per molt menys”, i Alternativa va aguantar, quan en un acte “importantíssim” per Costa Blanca, els regidors/a d’ERC no es varen asseure amb l’equip de govern, on es desencallava una situació que s’arrossegava des feia 8 anys es presentava als afectats i afectades. No era una qüestió de català/castellà.

    • Pep

     Ara resultara que es ERC el que trenca el pacte? jaja ni p&%$ idea senyor Jaume! Han fet el llit per poder governar fins al final, encara que ho pagaran car, jo a les ultimes vaig votar Alternativa per fotre fora a PSC d’una vegada i mai més. Els traïdors no han de governar-nos. Si el senyor Puigdemont li tregués les competències al senyor Junqueras vosté pensa que la resta d’ERC es quedaria? au va no digui bestieses

Top