Tribuna politica

Diàleg, democràcia i reforma constitucional

Quan ningú té intenció sincera de dialogar i de comprendre a l’altre acabem creant situacions com l’actual, llevant-nos cada dia amb una noticia més preocupant que la del dia anterior. L’ordre constitucional trencat, els drets dels diputats de l’oposició trepitjats, alcaldes imputats, detencions i escorcolls a conselleries de la Generalitat… Tant el Govern de l’Estat com la Generalitat estan comportant-se de forma irresponsable, abocant a la societat catalana a una fractura social cada cop més profunda.  S’està començant a senyalar a aquells que pensen diferent. Durant aquesta última setmana els socialistes hem estat víctimes d’aquest assenyalament, seus amb pintades i alcaldes amenaçats i pressionats pel simple fet d’haver optat per complir la llei.

Publicitat
farmacia-m-castelana

Els i les socialistes defensem el compliment de les lleis i defensem l’Estat de dret. Les lleis són les normes que regulen la nostra convivència i, ens permeten viure en societat amb la garantia de que els nostres drets seran respectats. Com a defensors de la democràcia, els i les socialistes hem de condemnar el trencament unilateral del marc legal que es va produir el passat dia 6 i 7 de setembre al Parlament de Catalunya, a instàncies de la majoria sobiranista, la qual va utilitzar la seva majoria parlamentaria, no social, per trepitjar els drets dels diputats, també electes, de l’oposició.

Els i les socialistes defensem el compliment de les lleis, però també creiem que aquestes lleis es poden i s’han de canviar per estar en consonància amb la realitat social que regulen. Si les lleis regulen la nostra convivència, aquestes han de respondre a la voluntat democràtica dels ciutadans. Però per canviar les lleis cal voluntat de diàleg. Diàleg entre tots, sense excloure al que pensa diferent. La política no és un camp de batalla per imposar les idees pròpies oprimint al que pensa diferent; la política és una eina per generar respostes i solucions als problemes de la ciutadania.

Publicitat
Dental Gaudi

Així com condemnem la irresponsabilitat de la Generalitat, també denunciem la nostra disconformitat amb les mesures del Govern de l’Estat, que igualment s’està comportant de manera irresponsable. La criminalització massiva de càrrecs electes, i la utilització del codi penal no servirà per resoldre un problema polític. Les detencions no faran que milions de persones deixin de tenir la voluntat d’aconseguir la independència. Cal diàleg entre totes les parts, seny en les actuacions i declaracions,  i estar disposat a cedir per tal de que guanyem tots, i no uns sobre els altres. La desproporcionalitat i l’arbitrarietat en res ajuden a garantir la pau social.

Respecte de 1 d’Octubre els i les socialistes continuem denunciant que es tracta d’un “referèndum” sense garanties democràtiques. Si el govern efectivament té el cens electoral serà perquè haurà comés un delicte. És a dir, haurà robat les dades dels ciutadans per utilitzar-les al seu lliure arbitri. ¿Un cop obtingudes les dades qui determinarà els possibles usos que se li poden donar a les mateixes? ¿Hem de tenir confiança cega en un govern que no respecte les lleis i obté les dades dels ciutadans  de forma il·legal?  ¿Es pot declarar la independència amb qualsevol xifra de participació? ¿Es pot obligar a estar a les meses electorals a persones que creuen que el referèndum és il·legal? ¿Es legítim no respectar les lleis, i pretendre que altres tampoc ho facin? Amb molta freqüència a la historia, molts dels que han parlat en nom de la democràcia només han perseguit debilitar-la, en lloc d’enfortir-la. Els i les socialistes defensem una democràcia de drets, no aquella on es vulneren els mateixos; defensem un vot amb garanties, i no sense.

Front l’immobilisme del govern popular, i la destrucció que propugnen uns altres, els i les socialistes sempre defensarem l’existència d’un altre via. La via de la reforma constitucional. Una reforma constitucional per convertir Espanya en un estat federal, que ens permeti a Catalunya blindar les nostres competències, llengua i cultura; però també una reforma perquè tots els espanyols puguem blindar els drets socials: educació, sanitat, etc, i desenvolupar altres: vivenda, protecció dels consumidors, etc. Aquells que no volen dialogar han qualificat aquesta via com la via morta, però les seves polítiques ens han conduit fins a un conflicte que no sembla que tingui solució.

Enmig d’aquest confrontament, els i les socialistes oferim una solució il·lusionant: la reforma constitucional de l’Estat. Una reforma que emergeix com única solució per construir un país més just.

Publicat el 24 de setembre de 2017 a les 17h pel PSC Castellbisbal

Autor

Notícies relacionades


La publicació de comentaris a 772.cat implica la prèvia acceptació de la nostra política de comentaris
 • Xavier

  Creación de leyes “especiales”, referéndum fuera de la ley convocado por una parte y sin avales internacionales, oposición política silenciada, fractura social, censura, manipulación. En definitiva, fascismo postmoderno con la complicidad consciente de una parte de la sociedad y unos cuantos “tontos útiles”. Resultado, sociedad fracturada como nunca lo ha estado -ni tan siquiera con la dictadura-, pérdida de credibilidad y ambiente guerra-civilista. Enhorabuena a los “astutos”.

 • Fraklin Vargas

  Un discurs molt elaborat, em sona ja haver-ho llegit en un altre llocs. El problema és que cal decidir estar amb els reprimits o amb els repressors, i vosaltres esteu amb els repressors.
  Sembla molt “il·lusionant” la vostra proposta de “la reforma constitucional de l’Estat. Una reforma que emergeix com única solució per construir un país més just.”, però ens és igual, ja no volem formar part d’aquest estat, així que us vagi bonic amb aquesta solució il·lusionant. Moltes grácies i adeu.

  Un discurso muy elaborado, me suena ya haberlo leído en otro sitios. El problema es que hay que decidir estar con los reprimidos o con los represores, y estáis con los represores.
  Es muy “ilusionante” “la reforma constitucional de l’Estat. Una reforma que emergeix com única solució per construir un país més just.”, pero nos da igual, ya no queremos formar parte de ese estado, así que os vaya bonito con esa solución ilusionante. Moltes grácies i adeu.

 • Jaume Farre Silvestre

  Després del “prometo que apoyaré”, després del “cepillazo” de l’estatut, després de la “gran retallada” efectuada pel T. C. després de la poca dignitat de l’actual secretari del PSCPSOE per a no acceptar ni la més mínima autocrítica o millor dir, dimitir com a un dels redactors del mencionat estatut, després del nefast pacte del Mas i Duran amb el president espanyol, per fer cas omís de pactar amb un mentider, etc, etc, i sobretot després de la quantitat de promeses incomplertes dels diferents governs espanyols dels dos colors polítics, PP i PSOE, després dels diferents atacs en vers la cultura, llengua, infraestructures, etc, després d’aquets “petits” detalls, encara podeu creure que la majoria dels catalans anem amb el ciri a la mà..? Només de pensar-ho, ratlla l’insult..! Moltíssims catalans han despertat i saben que una suposada reforma de la constitució espanyola, només servirà per castigar més a Catalunya, tota vegada que qui la “reformarà” no seran pas els catalans amb desig de llibertat, la redactaràn, i vosaltres ho sabeu, persones decidides per la sagrada unitat de l’estat espanyol. Els catalans, ni els bascos ni galecs, tenim rés a guanyar amb aquesta “desitjada” reforma de la vostra constitució. En sortiriem molt més perjudicats. Federalisme..?? hahaha, no em feu riure, la mentalitat espanyola, mai podrà ser federalista. És que no saben ni que caram és..! Ah, companys, això sí..! Una reforma de la carta magna requereix un temps llarg, molt llarg, massa llarg perquè Catalunya pugui aspirar als seus drets com a Nació. Sería tot el contrari i la seva derrota definitiva. I això companys, al menys per part meva, és una breva que no us permetria tirar mai endavant, perquè hi veig molta mala intenció. Per vosaltres fora una gran victòria haver pogut, d’una vegada per totes, demostrar al poble català que s’esdevé esclau des fa trescents anys més els que vosaltres ens obliguèssiu subtilment amb la maleïda reforma de la vostra constitució. Tant de bó els catalans de sentiment, els pogués obrir els ulls, amb aquesta reflexió. I sinó fos el cas, tota vegada que ja sabem qui te la força barruera, però la té, arribés a portar-ho a terme, amb mi ho tindrieu pelat. Penso morir revel i digne amb la seva terra i és per aquest motiu que sempre, sempre, sempre, lluitaré com pugui per la seva llibertat. Visca Catalunya lliure i fora la constitució que ens anul.la.

Top